USUSRET SEZONI

Veljko Ostojić: ”Turizma nema niti će ga biti ako gosti u povratku u svoju zemlju moraju u karantenu”

Foto: Mateo Levak/Riportal

Riječi kancelarke Angele Merkel da bi njemački državljani, jednih od glavnih aktera turističke sezone u Hrvatskoj, uskoro u zemlje Europske Unije mogli putovati i bez službene potvrde o cijepljenju imale su pozitivan učinak na očekivanja za ovu sezonu.

Ipak, kako ističe i direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, ostaje doza skepse zbog činjenice da je Hrvatska epidemiološki i dalje u crvenoj zoni, zbog čega gosti iz Njemačku pri povratku i dalje moraju u samoizolaciju. Negativnim PCR testom, ističe Ostojić, mogu si tek skratiti vrijeme karantene s deset na pet dana, piše Glas Istre.

Veliki problemi

– Njemačka je donijela nove mjere i režim putovanja za sve zemlje koje su, poput Hrvatske, u visokorizičnom području. Pri povratku iz takvih zemalja njihovi državljani moraju ići u desetodnevnu karantenu, koja može biti prekinuta negativnim PCR testom, no tek nakon pet dana. U takvim okvirima i takvim uvjetima turizma nema niti će ga biti. Glavni biti ili ne biti ove će sezone ipak biti epidemiološko stanje, koje u Hrvatskoj još nije zadovoljavajuće. Za nas u ovom trenutku postoji samo jedan cilj, spustiti brojke na razini cijele države. Alat koji nam je u ovom trenutku, uz uobičajene mjere, dostupan je cijepljenje – pogotovo cijepljenje turističkih djelatnika, ali i opće populacije.

To je preduvjet da uđemo u skupinu manje rizičnih zemalja iz kojih se njemački državljani mogu vratiti s negativnim antigenskim ili PCR testom, bez potrebe za samoizolacijom. Cilj je na 100.000 ljudi imati sedmodnevnu incidenciju ispod 200, a dok to ne postignemo, imat ćemo velike probleme, kaže Ostojić.

Jedan od ključnih faktora u nadolazećoj sezoni bit će i efikasna testiranja, odnosno uspostava punktova kojima bi se gostima olakšalo testiranje pri dolasku ili odlasku iz zemlje. Vrlo važno je i uspostaviti jedinstvenu cijenu testa na razini države, što nipošto nije bio slučaj prošle godine, kada je, podsjeća Ostojić, cijena za PCR testiranje varirala od 390 do kriminalnih 1.500 kuna.

– Na tome se aktivno radi i mislim da smo blizu ostvarenja cilja, premda se o cjenovnoj politici odlučuje na razini županija. Ne postoji, dakle, nekakva jedinstvena odluka, recimo HZZJZ-a, koja bi se primijenila na cijelu državu. Velika varijacija u cijeni testova je ove godine nedopustiva, zato i radimo na jedinstvenoj cijeni za sva antigenska testiranja koja bi trebala biti niža od sto kuna, kaže Ostojić.

Za uspostavljanje punktova za testiranje zalaže se i predsjednik Udruženja marina Sean Lisjak, koji nam je kazao da je takav punkt u njihovoj marini već gotovo spreman za rad.

– Na razini države smo u ime Udruženja marina predložili dvanaest lokacija za uspostavu punktova za testiranje na području cijele obale. Marine su već stupile u kontakt sa zavodima za javno zdravstvo, koji su dali smjernice o tome kako bi punktovi trebali izgledati. Najvažnije je da punkt bude prozračan, protočan i da ima dobar dostup internetu. Poželjno je i da se punktu može prići automobilom. Vjerujem da će punkt u Marini Veruda zaživjeti kroz tjedan ili dva, kontejner je već preuređen u tu svrhu, rješavaju se posljednji tehnički detalji. Testiranje će obavljati djelatnici iz istarskog Zavoda, a najviše testova očekujemo petkom i subotom kada traje smjena gostiju na charter brodovima, ističe Lisjak.

Bezbrižno ljetovanje

– Njemačka nam daje razloge za optimizam jer bilježimo pojačani interes s tog tržišta. Nadamo se da će Njemačka u narednim danima Hrvatsku maknuti s popisa visokorizičnih zemalja jer su nam brojke u padu i epidemija se smiruje pa više neće biti obvezna karantena nakon povratka iz Hrvatske.

Ukoliko budu potrebni obvezni testovi za povratak u matične zemlje, Valamar u sklopu svojeg V Care programa gostima omogućuje testiranje u svim svojim objektima, kaže Stipanović, no siguran je kako će se obvezna karantena itekako odraziti na sezonu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari