ZLOČIN IZ MRŽNJE

Verbalno i fizički nasrnuo na lezbijku u autobusu: Platio kaznu i dva dana odležao u pritvoru

Foto: RTL

Homofobni i transfobni izgrednik i nasilnik, koji je 10. srpnja u autobusu na relaciji Rijeka-Zagreb vulgarno vrijeđao i ponižavao putnice i putnike zbog njihova nenormativnog rodnog izražavanja i seksualne orijentacije, osuđen je na Prekršajnom sudu u Zagrebu na novčanu kaznu od gotovo 6.000 kuna te je odležao dva dana u pritvoru, priopćio je Zagreb Pride.

Za verbalni i fizički nasrtaj na lezbijku na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu osuđen je na temelju Zakona o suzbijanju diskriminacije ”za stvaranje neprijateljskog, ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja na temelju (…) spolne orijentacije”.

Podsjećaju da je ”31-godišnjak iz Zagreba nasrnuo na osobu dok je davala iskaz tako što ju je „vrijeđao pogrdnim riječima Jesi li ti isto lezbača?“ pa je još i pljunuo. Tim je postupkom, kako stoji u presudi, „povrijedio njezino dostojanstvo na temelju mržnje prema njenoj spolnoj orijentaciji.“ Potom je nasrnuo na nju, a njegovu namjeru da je udari spriječila je jedino prisutnost policije. Za taj prekršaj određena mu je kazna od 5.000 kuna. Nažalost, za vrijeđanje i ponižavanje druge putnice autobusu osuđen je samo za obični prekršaj protiv javnog reda i mira, na tek petstotinjak kuna. Izgrednik se odrekao prava na žalbu te je presuda pravomoćna”.

Djevojka snimila incident

”Ovakav, ipak dijelom pravedan ishod, bio je moguć zahvaljujući postupku mlade lezbijke, koja je prvo snimila izgred u autobusu, poslala ga Zagreb Prideu koji joj je pružao žurno pravno savjetovanje te uputio da napad valja prijaviti kao zločin iz mržnje i povredu dostojanstva na temelju seksualne orijentacije”, istaknuli su iz Zagreb Pride.

Podsjećaju pritom opetova no da ”ovdje nije bila riječ o pukom remećenju javnog reda i mira već zornom svjedočanstvu o nerijetko brutalnoj svakodnevici u kojoj žive LGBTIQ+ osobe u Hrvatskoj”.

Postupanje hrabre i odgovorne lezbijke pokazuje da je ipak ponekada moguće potaknuti hrvatske pravosudne institucije na postupanje koje u obzir uzima naše identitete i izričaje, zbog kojih smo često izložene i izloženi nasilju i napadima.

 

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari