A kakvo je stanje u saborskom toaletu: poštuju li se spolne ili rodne razlike?

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Kazališnu dramu u Saboru naš reporter pratio je iz prvog reda – a navratio je i u zastupnički toalet da vidi poštuje li se ondje spolna ili rodna jednakost

Počelo je finale izuzetno dramatičnog političkog tjedna, nakon kojeg će sve biti isto kao i prije, ali političari žive od politike i drame a gdje ćeš veće drame od Istanbulske konvencije. Zbog nje je napukla i vladajuća koalicija, zbog nje je napukao i vladajući HDZ, a sve te pukotine, u Saboru je danas pokušao zakrpati premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Na raspravi o Istanbulskoj konvenciji pokušao je uvjeriti svoju braću u HDZ-u da neće postati sestre – a sestre da neće postat braća, ali u strahu su velike oči pa ćemo u petak na glasanju vidjeti hoće li mu to proći.

U saboru rasprava o Istanbulskoj traje već osam sati, Davor Ivo Stier na red je stigao tek maloprije, sve to i dalje prati 30-ak zastupnika. Kazališnu dramu naš reporter pratio je iz prvog reda, ali bio je i u lobbiju, u saborskom kafiću – a navratio je i u zastupnički toalet da vidi poštuje li se ondje spolna ili rodna jednakost.

Dugoočekivana rasprava nije ni počela, a neki su već pokazali koliko ne razumiju smisao ni sadržaj Istanbulske konvencije.

“Za koaliciju HNS-a i HDZ-a imamo seksi štikle, a imate još vremena da se odlučite, kad glasujete u petak, imamo seksi tango gaćice za ljude koji su zarobljeni, žene u muškim tijelima”, izjavio je Željko Glasnović.

Baš i zbog ovakvih istupa, premijer je bio vrlo odlučan. “Jer se u Hrvatskoj razvio antieuropski sentiment i refleks za koji nisam ni slutio da će se dogoditi u Hrvatskoj 2018. Ne samo na ovoj temi, već na brojnim temama. Nema pritiska, nema diktata, nema centrale”, izjavio je predsjednik Vlade Plenković.

“Moram najprije pohvaliti monolitnost partije, nitko od ovih koji su protiv Konvencije nije se usudio replicirati predsjedniku stranke, čestitam”, kazao je Arsen Bauk iz SDP-a.

Bauk kaže – ovo je tek etapa, nakon koje slijedi kampanja za zabranu pobačaja, istospolnih zajednica.

“Nekad su na Hrvatsku nasrtali tenkovi, a danas na građane Hrvatske i njihovu slobodu nasrću moderni križari. Ovo je, nemojmo se lagati, gospodine predsjedniče Vlade, otvoreni fundamentalistički rat protiv slobode”, rekao je Bauk.

“Ovo je najbesramniji do sada napad na kršćanstvo”, kazoa je Goran Dodig iz HDS-a.

“Onaj je papak, papčina, koji tuče svoju ženu, drugu ženu i to trebamo glasno govoriti, puno oštrije nego što je bio premijer. Ako misli netko da ako mi donesemo ovo ovdje da će spasiti žene, a bude se zakon provodio kao i dosad, to je neistina”, izjavio je Miro Bulj iz MOST-a.

“O pobjedama i porazima će odlučivati hrvatski narod, ne briselski birokrati, samozvani marketinški stručnjaci, sluškinje, babe, genderolozi”, rekao je Zlatko Hasanbegović.

“Ne, nisam promašio vrata, samo sam došao provjeriti je li netko od gospode počeo ulaziti tamo gdje mu još nije mjesto”, kazao je naš reporter nakon što je provjerio “stanje” u zastupničkom toaletu.

Jer, eto, ima i nekih saborskih zastupnika koji se boje da će se ratifikacijom ukinuti zasebni vecei i ovdje u Saboru. Barem zasad mogu biti mirni. Mirna nije bila ministrica obitelji na prozivke Hrasta.

“Kolega Zekanović, vi ste meni čak rekli da bih ja trebala, ako sam prava katolkinja i HDZ-ovka dati ostavku. Ja vas pitam, ako ste toliko moralni – Zašto vi ne dajete ostavku? Zašto se ne odreknete mandata, jer ste došli na listi HDZ-a?”, kazala je Nada Murganić.

A upravo je dio zastupnika HDZ-a u ovoj raspravi najveći problem predsjedniku Vlade.

Dok su HDZ-ovci koji su za ratifikaciju IK spremni na dugo i široko zašto su, odnosno ponavljati argumente predsjednika stranke, oni HDZ-ovci koji su protiv Konvencije zasad su vrlo škrti na objašnjenju zašto idu kontra šefa stranke.

“Od početka sam protiv”, rekao je Ante Babić iz HDZ-a.

Od političkog i međunarodnog tajnika, zamjenika šefa stranke, do sina Franje Tuđmana, broj HDZ-ovaca koji će u petak biti protiv stranke bit će, kako sada stvari stoje, dvoznamenkast.

“Bez obzira na čvrstinu argumenata koje ste i vi i predsjednik stranke iznijeli, ipak se nije moglo doći do konsenzusa?”, upitao je naš reporter Sanju Puticu iz HDZ-a.

“To ćemo još vidjeti u petak, mislim da u HDZ-u traje na svim razinama i svim stranačkim tijelima argumentirana rasprava koja u konačnici ne mora donijeti ništa loše”, odgovorila je Putica.

U maratonskoj raspravi najglasniji protivnik Istanbulske konvencije – na red je došao tek iza 21 sat.

“Ne umišljam si da sam neki moralni autoritet, ne. Itekako sam svjestan da sam nesavršen, ako hoćete grešan čovjek. Ali svjestan sam toga jer imam savjest, i zato nikome, ali baš nikome ne dam da mi oduzme tu slobodu savjesti”, rekao je Davor Ivo Stier.

Sutra bi zato svi HDZ-ovci sigurno trebali biti kao jedan – u Sabor stiže Martina Dalić, raspravljat će se o oporbenoj incijativi za njezinim opozivom.
Zoran Šprajc, Petar Panjkota

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari