A TKO BRINE O GRAĐANIMA? Dok državu trese afera Hotmail, velik je popis neriješenih problema

Idi na originalni članak
Foto: Ilustracija

Poslodavci traže hitno provođenje reformi koje bi im olakšale poslovanje, a Vlada još uvijek nikako da se ozbiljno uhvati u koštac s lošom demografskom slikom i sve većim iseljavanjem

Oglas

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

I dok državu trese afera Hotmail, velik je popis neriješenih problema koji stoje na čekanju. Zbog ostavke ministrice Dalić odgođena je odluka o dokapitalizaciji kutinske Petrokemije. Poslodavci traže hitno provođenje reformi koje bi im olakšale poslovanje, a Vlada još uvijek nikako da se ozbiljno uhvati u koštac s lošom demografskom slikom i sve većim iseljavanjem zbog nemogućnosti pronalaska normalno plaćenog posla.

Stočetrdeset i osam tisuća građana u potrazi za poslom još uvijek nailazi na zatvorena vrata. Dok jedni ne vide izlaz i razmišljaju o odlasku, mnogi su već bolju budućnost pronašli u drugim zemljama.

“Meni da se ponudi bez obzira na godine ja bih drage volje volio da mi netko ponudi posao, ne bih uopće razmišljao više jer ovdje unazad u 50 godina vidio sam kroz sebe, a vjerojatno to svi drugi ljudi vide da se ovdje ništa ne mijenja”, kazao je nezaposleni Zlatko Sambol.

“Mislim da država ne radi svoj posao, svatko gleda svoj posao, brine za sebe. Mislim da jednostavno situacija u cijeloj državi da nitko ne razmišlja ukupno o zajednici, društvu nego svatko gleda na sebe i kako ostvariti svoj profit”, komentirao je također nezaposleni Ivan Lovrenčić.

Više od 325 tisuća blokiranih još uvijek čeka na rješenje svojih problema. Vladin paket mjera, kojim bi se trebao smanjiti broj prezaduženih još nije stigao u saborsku proceduru, no čim je i predložen, odmah je naišao na neodobravanje udruga blokiranih.

Brzinom rješavanja problema nisu zadovoljni ni poslodavci. Traže hitno provođenje strukturnih reformi.

“Veliki su nameti, jako puno obveza je koje moramo izvršavati, tako da jednom reformom i racionalizacijom troškova bi bilo puno lakše rasteretiti gospodarstvo”, smatra obrtnik Renato Bočak.

Zbog krize u Vladi i ostavke ministrice gospodarstva, odgođena je odluka o dokapitalizaciji kutinske Petrokemije.

“Ja duboko vjerujem da će ministar koji dođe ili ministrica, to odmah staviti na dnevni red Vlade jer ne dogodi li se to u nekakvom razumnom i primjerenom vremenu, onda bi zaista moglo biti problema jer Petrokemija je definitivno na aparatima”, kazao je Željko Klaus iz Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala.

Njezin kraj značio bi i novih 1900 nezaposlenih na burzi rada.
Matea Damjanović

Exit mobile version