ALTERNATIVNI PRIJEVOZI SVE POPULARNIJI! Evo kako jeftinije putovati od grada do grada

U Hrvatskoj djeluje cijela mreža vozača koji prevoze putnike, ali i dijele troškove

Iz Metkovića do Zagreba za nula kuna s ministrom pravosuđa. Nije trebalo dugo da se se njegov automobil popuni.

“To često radim, nije za mene to nikakva novost. Radio sam to i prije dok nisam bio ministar, a i sam sam, dok sam išao u gimnaziju gotovo svakodnevno stopirao u školu. Dakle, ne treba se bojati ljudi, ljudi su većinom normalni, normalno razgovaraju i komuniciraju”, kaže Ante Šprlje.

Bilo zbog uštede, bilo zbog društva na dugim vožnjama, ministar tu nije sam. Svaki dan stotine Hrvata koriste aplikacije i Facebook grupe kako bi zajedno podijelili troškove međugradskih putovanja.

Korištenje aplikacija poput BlaBlaCar-a ili Facebook grupa na kojima se traži i nudi prijevoz je zapravo poprlično jednostavno. Potrebno je ili preuzeti aplikaciju ili sve napraviti preko vašeg računala.

Za BlaBlaCar upišete željeno polazište i destinaciju, rezervirate i detalje dogovorite s vozačem. Na Facebook grupama samo napišete post ili se javite na postojeći.

Odlučili smo provjeriti kako to izgleda u praksi. Dario gotovo svaki dan ima popunjen auto kad se na posao vozi iz Karlovca u Zagreb.

“Zbog same uštede počeo sam se malo informirati, našao neke kolege i evo sad već godinu dana putujem i dobro je iskustvo”, kaže nam Dario.

Ušteda je značajna. Kad bi sam putovao autom – cijena je oko 65 kuna. Autobus bi platio između 40 i 45. Vlak 36 kuna. Ako ima dvoje putnika, do Karlovca potroši 20 kuna.

Neki se s drugima voze zbog društva. Timoteo je iluzionist koji često putuje zbog posla. Svoje putnike zabavlja mađioničarskim trikovima, a nerijetko se s njima i sprijatelji.

“Jednom prilikom kad sam se vozio iz Rijeke s prijateljicom pokupio sam dvije putnice koje su išle u Zagreb i nakon tog incijalnog upoznavanja saznali smo da idu na kazališnu predstavu. Na kraju smo saznali da će se vratiti iste večeri, pomislili smo da to mora biti super predstava i na kraju smo se dogovorili da idemo i mi s njima”, ispričao je.

Na BlaBlaCar-u putovanje je sigurno. Na stranici se čuvaju brojevi telefona vozača i putnika koji se dijele tek nakon rezerviranog puta, na profilnoj slici se mora vidjeti lice, a ne smije se prijavljivati pod pseudonimima.

“Do najboljeg mehanizma kojima se gradi pouzdana i sigurna zajednica, a to su međusobne ocjene vozača i suputnika. Dakle vozači ocjenjuju putnike, putnici vozače. A osim toga putnici mogu još anonimno ocjeniti vozačke sposobnosti”, pojasnila je Antonija Bilić Arar, glasnogovornica BlaBlaCar-a Hrvatska.

Jeftinije, zabavnije i ekološki prihvatljivije. A tko zna, možda se provozate i s ministrom ili mađioničarom.
Ana Trcol

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja