ANALIZA Žarko Puhovski u RTL Direktu: ‘Bit će četvrtih izbora u devet mjeseci’

Potpuno je nevjerojatno da HDZ, prema anketama, dobiva izbore, a Plenković bježi od izbora. Da je u nedjelju imao izbore situacija bi bila čista za njega’

O političkim aktualnostima u RTL Direktu govorio je politički analitičar Žarko Puhovski.

Jesmo li sada najbliže moguće prijevremenim izborima?

“Samo su dvije opcije: Vlada koja bi nekako ‘skuckala’ 76 i preživljavala od petka do petka ili izbori. U lipnju će se neke stvari pokušati progurati, a onda će se u srpnju raspisati izbore za rujan, ili će to biti u rujnu za listopad ili studeni.”

“Ova opcija s HNS-om je očito bila nerealistična. Ponuda je bila jako dobra, ali HNS je živio od toga da je najdalje od HDZ-a i obrnuto. HDZ bi lakše išao sa SDP-om. Jer je HNS stranka koja je smatrana izdajničkom. Mislim da će zbog ovog pokušaja koalicije biračko tijelo kazniti Plenkovića.”

“HNS je u lošoj poziciji, njihov rejting može još pasti, a pitanje je hoće li ih SDP htjeti. Možda će htjeti Pusić i Mrak Taritaš, ali više kao osobe nego kao stranku. HNS se usosio, a to je učinio njezin predsjednik.”

Je li Ivan Vrdoljak licemjer i lažac koji je obmanjivao javnost da nikad neće u koaliciju s HDZ-om ili pragmatičan političar koji čini ono što je realno moguće?

“Bitno je što ste napravili. Vrdoljak se ponašao kao netko tko nije racionalan političar. Bilo je jasno da će doći raskola stranke ako on predloži to što je predložio. Morao je to znati. Shvatio je da su njegove želje bile veće od realnosti. Ali veći je problem što je Plenkoviću to trebalo. Jer on je u najboljem slučaju od Vrdoljaka mogao dobiti 4-5 mandata, a tri ih gubi zbog Hasanbegovića, Esih i Glasnovića, dakle najviše je neto mogao dobiti dva mjesta.”

“Istovremeno, Plenković se osramotio pred desnicom, koja će sad ići s posebnom strankom. Dao je do znanja da bi mogao Vrdoljaku dati mjesto popredsjednika za ljudska prava, dakle da odbaci Stiera. A na parlamentarnim izborima će imati desnicu koja može doći do dvoznamenkastog postotka glasova. Za dobar dio HDZ-ovog biračkog tijela je sve ovo izdaja.”

“Potpuno je nevjerojatno da HDZ, prema anketama, dobiva izbore, a Plenković bježi od izbora. Da je u nedjelju imao izbore situacija bi bila čista za njega.”

Unutarstranački izbori u HNS-u?

“Pitanje je može li Mrak Taritaš nacionalno dobiti podršku i ojačati stranku”, kazao je Puhovski.

Završio je kako će “biti četvrtih izbora u devet mjeseci i da će političari svima doći navrh glave”.

Cijeli razgovor pogledajte u videu.

Zoran Šprajc

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari