Astronomi o eksploziji meteora koja je uzbunila Hrvatsku: ‘Imao je metar i pol, letio je 20 km u sekundi’

Screenshot facebook/Tomislav Čar

Mnoge je građane uznemirila eksplozija a meteor se vidio i na nebu iznad naše Primorsko-goranske županije

Tutnjava, buka, eksplozija… Tako su građani opisali ono što su čuli u petak oko 10.30 sati.

Koordinator Hrvatske meteorske mreže Damir Šegon je iz do sada prikupljenih podataka o padu meteora napravio analizu i sastavio izvješće koje je objavio Hrvatski astronomski savez na svojoj Facebook stranici.

NASA – Centar za mala tijela – https://cneos.jpl.nasa.gov/fireballs/

– prolet meteora: 2020-02-28 09:30:34 UT
– procjenjena energija: 0,34 kT
– procjenjena brzina: preko 20 km/s
– procjenjena masa: 5.5 t
– procijenjena veličina: 1.5 m

Sedamdeset očevidaca dalo je svoje izjave o događaju, i to iz Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovenije. Putanja ukazuje na završetak leta u Sloveniji te da je svemirsko tijelo bilo veličine oko metar i pol.

“Za precizniju analizu potrebna je kalibracija video zapisa i statičkih snimaka (snimak istog dijela neba istim uređajem noću, i to tako da se na snimci vidi što više zvijezda). U kontaktu smo sa slovenskim astronomima koji se organiziraju u smislu analize njima dostupnih podataka i razmatraju mogućnost postojanja meteorita, po čemu će vjerojatno organizirati potragu. Prema višegodišnjem iskustvu, ovako brzm meteori ne ostaju krupniji meteoriti već sav materijal “izgori” u atmosferi. Moguće je međutim da sitniji komadi veličine do 10-ak grama prežive eksploziju, te se rasprše na širem području”, pojasnio je Šegon.

N.C.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari