"TREBA SE CIJEPITI"

Beroš: ‘Suglasni smo da ne treba pooštravati mjere, ali o relaksaciji treba dobro promisliti’

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Nakon sjednice Znanstvenog savjeta Vlade javnosti se obratio ministar Vili Beroš

Danas se održala sjednica Znanstvenog savjeta Vlade na kojoj se razgovaralo o mjerama i o tome hoće li doći do njihovog popuštanja 15. veljače.

Danas je objavljeno da su u Hrvatskoj otkriveni slučajevi nove, britanske varijante koronavirusa. Ministar Vili Beroš nakon sjednice je odgovarao na upite o popuštanju mjera, cijepljenju preko reda i nabavki cjepiva, pišu Vijesti.hr.

Popuštanje mjera

”Mjere nisu bile glavna tema razgovora, bili smo fokusirani na prisutnost novog soja koronavirusa u Hrvatskoj i svojevrsnoj opasnosti, ali treba biti na oprezu. Završili smo s raspravom o cjepivu. Svi naglašavaju da se treba cijepiti s cjepivom koje imamo. Sva su sigurna. Nema značajnijeg širenja epidemije u ovom trenutku, donosit ćemo odluke zdravorazumski. Jednoznačnog odgovora nema. Odluke ćemo temeljiti na epidemiološkim popdacima i kako je premijer rekao, donosit ćemo odluke oprezno i zdravorazumski. Suglasni smo da sad ne treba dodatno pooštravati mjere, a o relaksaciji treba dobro promisliti”, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Na upit o cijepljenju preko reda, Beroš je rekao: ”Ako cijepljenje ide preko reda to nije u velikoj mjeri da bi se ugrozio proces cijepljenja. Jutros sam osudio to. Ako se i događalo, a što ćemo ispitati, mislim da nije ugrozilo program cijepljenja. Cijepljenje zasada ide jako dobro, čak neočekivano dobro”.

Ministar je odgovorio i na upit o izjavi Ursule von der Leyen te činjenici da je priznala pogreške u procesu nabavke cjepiva. ”Činilo se da će Oksfordsko cjepivo biti prvo, no oni su imali probleme koje nitko nije mogao predvidjeti. Da su proizvođači poštivali uvjete dogovora, rezultati bi bili bolji. No, neočekivani problemi se mogu dogoditi. To je sad iza nas, trebalo bi biti bolje u budućnosti”, rekao je Beroš a prenose Vijesti.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari