Bili smo u Kastvu i pitali profesore zašto štrajkaju

U više od 300 osnovnih i srednjih škola održan je jednosatni štrajk

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

U više od 300 osnovnih i srednjih škola održan je jednosatni štrajk. Organizirao ga je nezadovoljni Sindikat Preporod koji traži 19 posto veće plaće.

No, u sindikalnoj borbi ostali su usamljeni, jer im se u štrajku nije pridružilo osam sindikata javnih službi koji su, iako su najavljivali štrajk, pristali na Vladinu ponudu od 3 posto veće plaće u siječnju te dodatna dva posto u rujnu.

“Pokazujemo nezadovoljstvo plaćama i stanjem u školstvu”

Iako im je, kažu, podne već odavno, točno u pet do 12 krenuli su u štrajk. “Mislim da je nepotrebno pričati po kavama kako smo nezadovoljni, a pri tome ništa ne poduzeti. Na ovaj način pokazujemo svoje nezadovoljstvo našim plaćama i stanjem u školstvu”, kazala je Dijana Dujmović, učiteljica u OŠ Rapska u Zagrebu.

Nezadovoljstvo su pokazali jednosatnim štrajkom. Za to vrijeme u učionicama im je organizirana zamjena. “Nastavni proces teče normalno prema rasporedu sati. Učitelji zamjenjuju one koji su u štrajku, nema nikakvih problema”, kazala je ravnateljica OŠ Rapska Dijana Kozarić.

Štrajk se održao u 341 osnovnoj i srednjoj školi

Štrajk se održao u 341 osnovnoj i srednjoj školi, odazvalo mu se gotovo 70 posto članova Sindikata Preporod, a pridružili su im se i neki koji u sindikatu nisu. Podršku su imali i od nekih ravnatelja, ali i učenika.

“Jer su dobre, pametne i ne viču na nas”, rekao je učenik OŠ Kastav Ivano Smetiško. “Podržavam učitelje koji su u štrajku. Smatram da je situacija u hrvatskom obrazovanju izuzetno loša, položaj učitelja i ne samo učitelja već i spremačica, domara, ravnatelja nije zavidan u Hrvatskoj”, kazala je ravnateljica OŠ Kastav Sandra Krpan.

Podrška je izostala od drugih sindikata javnih službi, koji su okončali mirenje i pristali na kompromis – povišicu od tri posto u siječnju i dva posto u rujnu. “Zašto oni danas nisu ovdje to treba pitati njih, ali ih možda i treba razumjeti. I mi smo danas ovdje, borimo se za svoja prava. I svi se osjećamo silno nelagodno i to je nešto što je strašno”, kazala je povjerenica Sindikata Preporod u OŠ Rapska Gordana Kovač.

“Nije bahato što tražimo 18,9 posto”

“Mislim da nije bahato što tražimo 18,9 posto. Nije da tražimo nešto zato što se nama prohtjelo, to je nešto što smo mi zaslužili i što nam je tijekom proteklih godina oduzeto”, rekla je učiteljica u OŠ Kastav Maja Ševendija.

Iako su u nekim školama ravnatlji inzistirali da se razredi ne spajaju, većih problema i ometanja štajka nije bilo. Na pitanje hoće li ga biti dalje, predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić je kazao: “Mi smo napravili maksimalno. Ako nam se pruži prilika od strane kolega da se nadograđuje ova ideja o dugotrajnom pritisku, mi ćemo sigurno dati svoj doprinos”.

S Vladinom ponudom ne mogu se pomiriti. Iako u manjini, štrajkom su poručili da zaslužuju veće plaće.
Ida Balen, Matea Damjanović
Foto: Duško Jarmaz/PIXSELL, RTL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari