Biljezi i pečati odlaze u povijest: reforma javne uprave će sankcionirati neradnike i nagraditi najbolje

Foto: Ilustracija (Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Projekti koji će rasteretiti šaltere, sankcionirati neradnike, a najboljima isplatiti 13. plaću – stajat će više od 500 milijuna kuna, a 85 posto sufinancirat će se iz fondova EU-a

Vlada priprema veliku reformu javne uprave. Plaće državnih službenika i namještenika tako bi od sljedeće godine trebale ovisiti o rezultatima njihova rada, ali i ocjenama koje će im dijeliti građani.

Stoga više neće biti upita: A gdje je pečat? Odlazi u povijest kao i mnoge pristojbe, a smanjit će se i obilazak šaltera i institucija te tako uštedjeti vrijeme i novac.

Biljezi uskoro odlaze u povijest, a s njima i to da vas službenik šalje do najbližeg kioska. Sve biljege, naknade za vođenje postupaka i izdavanje rješenja već ove godine na jednom mjestu moći ćete platiti ili gotovinom ili karticom. A sustav će sam proslijediti novac do institucija kojima on i pripada.

Do kraja godine tako će se povezati 40-ak institucija, a rezultati će, tvrdi ministar, biti vidljivi odmah.

“Sve to skupa dovest će do bržeg rješavanja svih predmeta, dovest će do transparentnosti, dovest će do niže cijene i svakako do smanjenja možebitne korupcije”, ističe ministar uprave Lovro Kuščević.

A odzvonilo je i pečatima. “Da, pečat odlazi u povijest. Bit će zamijenjen digitalnim pečatom, digitalnim potpisom čak i potpisom preko svog mobilnog telefona”, otkrio je ministar.

Zaustavit će se i obilaženje šaltera, prikupljanje papira i čekanje. Ako primjerice želite otvoriti obrt, morat ćete se obratiti samo jednom službeniku, a on će putem aplikacije pristupiti bazi podataka i tako doći do dokumenata i potvrda koje su vam potrebne. Aplikaciju bi trebali koristiti svi gradovi, općine, ministarstva i agencije.

“Potrebno je uobličiti sve postupke iste prirode, potrebno je da način rješavanja predmeta u Splitu, Vukovaru i Zagrebu bude jednak kako bi zaista naši sugrađani dobili pravu uslugu i pravnu sigurnost”, kazao je ministar Kuščević.

Cilj je učinkovitija javna služba dostupna građanima. Zbog toga će plaće državnih službenika i namještenika ovisti o rezultatima rada, ali i ocjenama šefova, kolega i korisnika usluga odnosno građana, koji bi im danas podijelili niske ocjene.

“-2, ako smijem to reći iskreno”… “Nekima bih dao 5+, a nekim bih dao jedinicu”… “Aleluja! Definitivno smatram da one koji dobro rade treba nagraditi, a ljude koji odrađuju posao samo da ga odrade, njih treba upozoriti”, razmišljaju građani.

Sve se to odnosi na 50 tisuća zaposlenih u brojnim državnim tijelima. “I zaista da onaj koji nije radio svoj posao bude sankcioniran, da mu bude manja plaća, a onaj službenik koji daje izvrsne rezultate da bude i ekstra nagrađen”, ističe ministar uprave.

Projekti koji će rasteretiti šaltere, sankcionirati neradnike, a najboljima isplatiti 13. plaću – stajat će više od 500 milijuna kuna, a 85 posto sufinancirat će se iz fondova Europske unije.
Ines Goda

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari