NEVJEROJATNA PRIČA

Bivši diler krijumčario 500 kila kokaina pa u zatvoru završio pravo: ”Bio sam pravi štreber!”

Foto: Printscreen

Visoki kazneni sud prošloga je mjeseca objavio da na uvjetnu slobodu pušta muškarca koji je odslužio 17 od 21 dosuđene godine zatvora.

Kako je objavljeno na web stranicama Visokog kaznenog suda, rješenjem suda postalo je pravomoćno rješenje o uvjetnom otpustu s izdržavanja kazne zatvora zatvoreniku koji je osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 21 godinu za kaznena djela zlouporabe opojnih droga i krivotvorenja isprava.

Zatvorenik je osuđen jer se 2003. povezao s drugim osobama zbog krijumčarenja i prodaje droge. Te osobe su u Južnoj Americi kupile 533.48 kg kokaina i jahtom je prevezle u Republiku Hrvatsku. Kad su stigli, zatvorenik je preuzeo tu drogu radi daljnje prodaje. Drogu je ukrcao u automobil na koji je stavio nepripadajuće registarske pločice, objavio je sud.

Više u videoprilogu:

Radi se o zagrebačkom ugostitelju Angelu Andonovu.

Andonov se teško prilagođavao životu iza rešetaka, upadao je u probleme, a onda se odlučio na promjenu.

Pravni fakultet u Splitu zamolio je da u zatvoru dovrši studij. Pristali su, a Andonov je diplomirao s odličnim.

“Ništa se od toga ne bi dogodilo da tamo nije bio jedan divan čovjek, prodekan za nastavu gospodin Miljan Sesar koji je napravio presedan. Održao je sastanak s profesorima gdje mi je pružio podršku i zapravo ih zamolio da pristanu da dolaze meni u zatvor u Šibenik i održavaju nastavu”, rekao je Antonov za RTL.

Njegov profesor kaže da je jedan od najboljih studenata koje je imao u karijeri

Prisjetio se početaka i prvih ispita.

“Prvi profesor je došao uplašen, konsterniran, nije znao kako će to uopće izgledati. Međutim, kad je vidio da je to dobro organizirano i kad sam ja pokazao kvalitetno znanje nakon prvog dolaska razbile su se sve predrasude”, rekao je.

Kaže da je bio štreber.

“Imao sam puno vremena i puno godina. Bilo bi me sram da dođe neki profesor i da vidi da sam naučio pet definicija i da tražim neku dvojkicu. Kvalitetno sam naučio i nisam imao strahova od polaganja ispita”, kaže.

Profesor Pravnog fakulteta u Splitu Dragan Bolanča kaže da je Andonov jedan od najboljih studenata kojeg je imao u svojoj karijeri.

“Stoga mu se i divim. U onakvom ambijentu u kojem uvjeti za učenje nisu najbolji, on je uspio ispoljiti svoje kvalitete”, rekao je Bolanča.

Njegov rad prošao recenziju Zlate Đurđević

Kad je trebalo pisati diplomski rad, dobio je svoju sobu i računalo. Diplomirao je na temu zakona izvršavanja kazne zatvora. Za njegov rad se zainteresirao sada umirovljeni profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Petar Novoselac koji je sudjelovao u pisanju tog zakona.

“Inicirao je da moj rad ode kod profesorice Zlate Đurđević koja je u to vrijeme bila urednica hrvatskog ljetopisa za kazneno pravo i praksu. Rad je da bi ušao u ljetopis morao proći njezinu recenziju. Ona ga je pročitala i moj rad je ušao u ljetopis”, rekao je.

Ima planove za budućnost.

“Mislim da ću se posvetiti postpenalnom prihvatu zatvorenika. Bila bi mi želja da dam doprinos u nekom odboru koji se bavi zaštitom prava zatvorenika, koji se bori protiv bilo kakvih nehumanih oblika ponašanja prema zatvorenicima. Smatram da jako dobro poznajem to gradivo i da bih tu mogao puno doprinijeti”, rekao je Andonov za RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari