BOŽIĆ URANIO? Prve darove donosi Vlada: ‘Ovo je prvi potez u korist radnika nakon dugo godina’

Foto: Ilustracija

Božić je ove godine uranio, a prve darove donosi Vlada povećavanjem neoporezivog dijela godišnjih bonusa zaposlenicima

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Iako država povećava neoporezivi dio godišnjih bonusa, rijetki vjeruju da će dobiti veće božićnice i regrese. Hoće li tako dodatno motivirati svoje radnike ili možda mjeru zloupotrijebiti – sada su na redu poslodavci.

Oni su pak i dalje nezadovoljni i traže još povlastica. Istodobno, Vlada se svojom mjerom ponosi, struka kaže kako to nije dovoljno, a oporba tvrdi kako će profitirati samo oni kojima je poslodavac država.

Božić je ove godine uranio, a prve darove donosi Vlada povećavanjem neoporezivog dijela godišnjih bonusa zaposlenicima s 2500 kuna na 7500 kuna. Neki poslodavci su već najavili kako će to osjetiti i njihovi zaposlenici. No, oporba u to ne vjeruje.

“To je mjera na papiru, dakle, nema garancije da će radnici dobiti godišnjicu, nema garancije da će radnici dobiti trinaestu plaću, nema garancije da će im poslodavci to isplatit, osim onima koji su na državnim jaslama”, prokomentirao je Davor Bernardić.

Regres državnim i lokalnim službenicima ove godine iznosio je 1250 kuna. Isto toliko iznosila je i prošlogodišnja božićnica, čime je državna služba ispunila dosadašnji neoporezivi maksimum od 2500 kn. Zaposlenici u privatnom sektoru su prolazili uglavnom sa skromnijim bonusima. Ekonomski analitičari pozdravljaju potez Vlade, no smatraju kako to nije dovoljno.

“Ta mjera je u svakom slučaju u pravom smjeru, ali da će ona imati nekakve bitnije učinke na rast ekonomske aktivnosti u budućnosti, vjerojatno neće. Hoće li biti popraćena drugim mjerama koje će dalje rasteretiti teret dohodaka, to ćemo još vidjeti”, smatra Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Još takvih mjera traže i iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Ministarstvu su predložili paket mjera u kojima bi u porezne olakšice uvrstili plaćanje smještaja zaposlenicima, hranu, vlasnički udio i bonus od tri plaće godišnje.

“Lista želja je uvijek poprilično dugačka. Ali to sve skupa treba uklopiti u mogućnosti i izabrati one mjere koje imaju najbolji i najjači efekt”, kaže ministar financija Zdravko Marić.

A najjači efekt će smatra ostvariti upravo povećanje neoporezivog bonusa na plaće. Pitanje je samo tko u Hrvatskoj u privatnom sektoru zaista može isplatiti svojim radnicima 1000 eura godišnjeg bonusa.

Gost RTL-a Danas bio je predsjednik Udruge informatičko-komunikacijske djelatnosti u HUP-u Boris Drilo.