TEŠKA VREMENA

VIDEO Brodari na rubu egzistencije: Radovi zaustavljeni, gostiju nema a kredite treba vraćati

Idi na originalni članak
Brodovi na vezu u luci Krilo (Ivo Cagalj/PIXSELL)

Osim brodara, od ovog posla živi i oko 1600 sezonaca čija egzistencija je također dovedena u pitanje

Oglas

Umjesto da plove Jadranom, oko 150 mini kruzera u Krilu Jesenice čeka neka bolja vremena. Zbog koronavirusa – sve je stalo. No krediti brodarima i dalje stižu na naplatu, a zarade nema.

Pogledajte više u Videoprilogu:

”Potrošili smo svoje novce i kredite u brodove, sezona je trebala doći, nema je. Očekujemo nova zaduživanja jer mislim da će to bit jedino rješenje za mnoge”, kaže Jure Rakuljić, brodar.

Iako pozdravljaju Vladine mjere, očekuju i novu pomoć države.

”Za sada imamo moratorij na odgodu kredita, znači, na šest mjeseci, ali to nije dovoljno. Znači mi trebamo podhitno produženje na godinu dana”, kaže Arsen Ercegović, predsjednik Hrvatske udruge privatnih brodara Krilo Jesenice.

To je, kažu, jedini način da prežive. Naglašavaju i kako su brodovi isključivo hrvatski proizvod.

”Servisiraju se u hrvatskim brodogradilištima, zapošljavamo isključivo hrvatsku posadu. Sav servis, nabavka hrane, goriva i svih ostalih potrepština isključivo radimo u Republici Hrvatskoj”, kaže Ante Rakuljić, predsjednik Udruženja turističkih brodara HGK.

Nadaju se zato da će, i država i banke, imati sluha za njihove probleme.

”To je masa brodova, ne znam šta bi banka s njima. Bilo bi na obostrano zadovoljstvo da se to riješi. Smatramo da će se nešto odraditi i rekli bi: Bolje ranjen, nego mrtav.”, kaže Ercegović.

Žele zadržati i radnu snagu. Osim brodara, od ovog posla živi i oko 1600 sezonaca čija egzistencija je također dovedena u pitanje pa i oni sada žive u neizvjesnosti

”Ti ljudi nas zovu, pitaju što će biti saposlom, da li će bit sezone? Nama je isto najteža neizvjesnost jer ne znamo da li će biti, kakva će biti. Ne znamo kakav im dati odgovor”, govori Jure Rakuljić.

Spremni su ploviti i pod propisima epidemiologa, uz održavanje distance i higijene.

”Naši brodovi mogu pružiti i zadovoljiti odluke Stožera s obzirom da smo mi putnički brodovi do 36 putnika. Brodovi su jako komforni. Nama je cilj da ipak, ikako ako može, da se ova turistička sezona, barem malim dijelom odradi”, kaže Ante Rakuljić.

Jer im je, u trenutnoj situaciji, svaki prihod – dobrodošao.

Vijesti.hr

Exit mobile version