Broj milijunaša u našoj zemlji strelovito raste: Evo tko su najimućniji Hrvati

Na prošloj Forbesovoj listi na samom je vrhu bio, naravno, – Ivica Todorić

Hrvatska je idealna zemlja da postanete milijunaš. To bi se, barem na prvu, moglo iščitati iz podataka Global Credit Swiss Instituta, koji je objavio procjenu kako broj milijunaša u našoj maloj zemlji naglo raste. 2015. imali smo 11.400 milijunaša, dok će ih 2025. biti 19.600.

A ultramilijunaša, onih teških više od 10 milijuna dolara, bit će 213, gotovo dvostruko više nego deset godina prije. Naravno, to ne znači kako se svatko od nas može nadati da će i on ući u tu grupu, već pokazuje sve veće raslojavanje društva na siromašne i one sve bogatije.

Jedan promil. Tolika je procjenjena vrijednost hrvatskog u svjetskom BDP-u. Malo, ali i više nego dovoljno za one koji su uložili u pravu tvrtku. A kod nas nema unosnije od nje. Adris Grupe, čiji su dioničari među 10 najbogatijih ljudi u zemlji.

Prema posljednjem Forbesovom popisu otprije dvije godine, deseti najbogatiji Hrvat bio je Branko Zec, suvlasnik Adrisa, težak 228 milijuna kuna. Slijede Mirko Grbešić, vlasnik Kandita, Maraske i Brodomerkura, hotelijeri Veljko Župan i danas pokojni Anđelko Leko, čije je hotele lani kupila Adris grupa. Šesti i sedmi najbogatiji dolaze baš iz nje. Plinio Cuccurin i Ante Vlahović, koji je 2016. izabran i poduzetnikom godine.

Na četvrtom mjestu najbogatijih bila je obitelj Besnier, vlasnik Dukata. Zatim Emil Tedeschi, težak više od milijardu i pol kuna, a tu je i čileansko- hrvatska obitelj Lukšić, čija je imovina samo u Hrvatskoj vrijednija od 2 milijarde kuna.

“Moj sin je rođen u Zagrebu prije osam mjeseci. On je prvi Lukšić iz naše obitelji koji se ovdje rodio nakon što je moj prapradjed emigrirao u Čile prije više od sto godina. Doista se vraćamo korijenima”, rekao je poduzetnik Davor Lukšić.

U časopisu Lider revno prate poslovanje u Hrvatskoj i znaju da, kad bi se radile potpune liste milijunaša, bilo bi tu i više od Forbesovih 11 i pol tisuća ljudi.

“Ja to ne mogu dokazati, ali tako se priča, ako je raširena korupcija u poslovanju s državom. Onda vam je dovoljno ako ste u poziciji da u javnim natječajima odlučujete za 10 milijuna kuna ili 10 milijuna dolara vrijedne nabavke. Uzmete 10 posto i to vam je milijun. Eto vas, već ste na listi. Naravno, to ne prođe ni kroz kakve papire i to je teško dokazati”, rekao je Miodrag Šajatović, glavni urednik časopisa Lider

No, nismo otkrili tko je na prošloj Forbesovoj listi bio na samom vrhu. Naravno, to je – Ivica Todorić. Imovina mu je bila procjenjena na nevjerojatnih 3 milijarde i 379 milijuna kuna.

No, nakon spektakularnog pada zbog sloma Agorokora, njegovo je mjesto ostalo upražnjeno.

Kad i ako stigne nova, revidirana lista za Hrvatsku, znat ćemo tko je službeno najbogatiji u zemlji.
Dario Todorović

Više u VIDEOPRILOGU!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari