BORBA S KORONAVIRUSOM

Capak: ”Hrvatska je među najboljima u Europi, a ima najblaže mjere…”

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Nacionalni stožer na redovitoj konferenciji za medije obraća se javnosti

Prema najnovijim podacima, Hrvatska danas ima 94 novozaraženih i 27 preminulih. Najmlađa preminula osoba imala je 45 godina i komorbiditete.

Učenici osnovnih škola od danas su na nastavi u školi, a od vikenda iza nas dopuštene su i sportske aktivnosti na otvorenom. To je posebno razljutilo vlasnike teretana pa su neki danas odlučili otvoriti na svoju ruku. Odmah su ih posjetili policija te inspekcija

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je da je Hrvatska po incidenciji sada na 7. mjestu unutar EU-a, a po smrtnosti smo na 20. mjestu.

Do sada je došlo 430 prijava na nuspojave cjepiva Pfizer – uglavnom alergijske rekacije, od kojih su dvije ozbiljne. Na cjepivo Moderne bilo je 13 prijava na nuspojave.

Ministar Vili Beroš kazao je da se silazna krivulja novooboljelih nastavlja, a prvi puta nakon dugo vremena, točnije od 2. studenog, broj osoba na respiratoru je ispod 100.

“Ovako niske brojeve imali smo davnog 28. rujna. No, cijela situacija i dalje tjera na oprez. Situacija pokazuje da mjere imaju smisla i da naši napori nisu bez utemeljenja. Od početka epidemije umrlo je preko 5000 naših sugrađana. Imamo nove sojeve virusa. Moramo biti okrenuti neizvjesnoj budućnosti”, rekao je Beroš.

“Epidemiološka situacija pokazuje da mjere imaju smisla. No, moramo sagledati sve elemente za procjenu mjera, a to je da je umrlo preko 5.000 bolesnika, da i dalje imamo teške kliničke slike, da postoje novi sojevi virusa”, kazao je Beroš.

O popuštanju mjera govorio je i ministar Davor Božinović:

“Zbog čega smo oprezno zadovoljni je povoljnija epidemiološka slika. Hrvatska sad stoji među zemljama EU s ponajboljim brojkama, a istovremeno imamo mjere koje su manje stroge od svih ostalih država članica EU. Kad pogledate usporedbu mjera na snazi u državama članica EU, epidemija traje i ne možemo odustati od svih mjera”, kazao je Božinović i dodao:

“Važna je postupnost mjera. Od toga ne možemo i nećemo odustati. Teško je svima koji ne mogu raditi i to nije samovolja hrvatskog Stožera. Diljem svijeta su zatvoreni kafići, a motiv zatvaranja je samo usporavanje širenja infekcije. Svatko dobronamjeran to razumije. Nastavljamo i dalje promišljati o situaciji. Vidjet ćemo jesu li korekcije moguće. Svi se tome nadamo”, rekao je Božinović.

“Ne možemo izaći posve iz ove situacije dok epidemija traje i dok postoje primjeri ubrzanog širenja u Europi. Ako pokazatelji budu dobri, ako se brojevi budu spuštali, sigurno nećemo biti neskloni reagiranju jer ta naša sklonost da se postigne balans između svega s naglaskom na zaštiti zdravlja, dovela nas je na poziciju po kojoj Hrvatska ima najmanje stroge mjere u EU”, poručio je Božinović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari