KONFERENCIJA STOŽERA

Capak: ‘Po incidenciji smo među najgorima u EU. Osobe koje su preboljele bolest moraju nositi masku!’

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Nacionalni Stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije.

Na početku je objavljeno 1886 novih slučajeva zaraze koronavirusa, a testirano je 5356 osoba je testirano. Postotak pozitivnih 24,35 godina.

Na bolničkom liječenu 2629 osoba, 277 na respiratoru, 40 više nego u protekla 24 sata. Zaprimljeno je u bolnicu 254 osobe, a otpušteno 133.

U 24 sata imamo 59 preminulih.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je kazao da nam je incidencija visoka oko 1154 u zadnjih 14 dana što nas stavlja na 26 mjesto u EU. Po mortalitetu smo na 14 mjestu sa stopom smrtnossti od 515 na 100.000 stanovnika.

“Izdali smo dokument o obvezi nošenja maski za one koji su preboljeli Covid-19. Obrazloženje toga je da mi još uvijek ne znamo kako stječena imunost, bilo da se radi o imunosti stečenoj kroz bolest ili cijepljenje, kako utječe na transmisiju bolesti. Da li osoba koja je imuna ipak prenese bolest ukoliko se virus naseli na sluznicu nazofaringsa takve osobe. Zasad nema dokaza da imune osobe ne mogu prenijeti bolest i zbog toga trebaju ljudi koji su preboljeli Covid nositi maske”, kazao je Capak.

Dodao je da će tako biti i nakon cijepljenja. “Dodatan razlog zašto treba nositi masku su druge respiratorne bolesti od kojih maska štiti. Tu je dvostruka korist. Svi koji su preboljeli bolest po uputama i odlukama Stožera trebaju i dalje na svim mjestima gdje je obavezno i preporučeno nositi maske”, rekao je Capak.

Više u videoprilogu:

“Dio tih nadzora je obavljen s inspektorima Inspektorata i policijskim službenicima, provedeno je 1778 nadzora, utvrđeno je 265 nepravilnosti, na licu mjesta je otklonjeno 237, 92 službene zabilješke su upućene Ravnateljstvu i nadležnim institucijama. Policijski službenici su obavili nadzor ukupno 8743 objekta, u sedam je utvrđeno kršenje mjera. Provode se i dva kriminalistička istraživanja zbog sumnje na širenje i prenošenje zaraznih bolesti. Policajci su utvrdili 63 kršenja mjera samoizolacija i počinjenja kaznenog djela prenošenja kaznene bolesti bit će podnesene tri kaznen prijave”, kazao je Božinović.

Na pitanje o pismu znanstvenika koje je poslano tijekom vikenda, Božinović je kazao da mu se čini da sve ono što je sadržano, u smislu nekih načelnih prijedloga, je već pretočeno u odluke Stožera. “U ovom trenutku se razgovara s predstavnicima trgovina i oni idu u smjeru koji će značiti dodatno ograničavanje broja kupaca koji mogu biti u jednoj trgovini”, rekao je Božinović.

“Što se tiče škola, ministar Fuchs je na liniji sa svim županima i razgovaraju o nekim korekcijama prvotnih planova”, kazao je Božinović i dodao da su oni više puta javno kazali da se sve odluke donose na temelju epidemiološke situacije. “Kada se mjere donose, donose se u situaciji kada vidimo da one prethodne mjere ili nisu polučile rezultat u smislu smanjenja broja novozaraženih ili je došlo do povećanja. Mjere se gradiraju prema aktualnoj epidemiološkoj situaciji”, rekao je Božinović.