KONFERENCIJA STOŽERA

Capak: ‘Po incidenciji smo među najgorima u EU. Osobe koje su preboljele bolest moraju nositi masku!’

Idi na originalni članak
Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Nacionalni Stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije.

Oglas

Na početku je objavljeno 1886 novih slučajeva zaraze koronavirusa, a testirano je 5356 osoba je testirano. Postotak pozitivnih 24,35 godina.

Na bolničkom liječenu 2629 osoba, 277 na respiratoru, 40 više nego u protekla 24 sata. Zaprimljeno je u bolnicu 254 osobe, a otpušteno 133.

U 24 sata imamo 59 preminulih.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je kazao da nam je incidencija visoka oko 1154 u zadnjih 14 dana što nas stavlja na 26 mjesto u EU. Po mortalitetu smo na 14 mjestu sa stopom smrtnossti od 515 na 100.000 stanovnika.

“Izdali smo dokument o obvezi nošenja maski za one koji su preboljeli Covid-19. Obrazloženje toga je da mi još uvijek ne znamo kako stječena imunost, bilo da se radi o imunosti stečenoj kroz bolest ili cijepljenje, kako utječe na transmisiju bolesti. Da li osoba koja je imuna ipak prenese bolest ukoliko se virus naseli na sluznicu nazofaringsa takve osobe. Zasad nema dokaza da imune osobe ne mogu prenijeti bolest i zbog toga trebaju ljudi koji su preboljeli Covid nositi maske”, kazao je Capak.

Dodao je da će tako biti i nakon cijepljenja. “Dodatan razlog zašto treba nositi masku su druge respiratorne bolesti od kojih maska štiti. Tu je dvostruka korist. Svi koji su preboljeli bolest po uputama i odlukama Stožera trebaju i dalje na svim mjestima gdje je obavezno i preporučeno nositi maske”, rekao je Capak.

Više u videoprilogu:

U subotu nam je isporučeno još 136 tisuća antigenskih testova koje je Civilna zaštita rasporedila na teren, a 80.000 je dodijeljno Domovina za starije. Preostali dio testova distribuiran je Hitnoj pomoći.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da postoji obveza svih da nose zaštitne maske.

Ministar Vili Beroš je govorio o razmjeni informacija među bolnicama te dodao da će referentni centar biti u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević. “Možemo i moramo ujednačiti postupanje prema svim bolesnicima”, kazao je Beroš.

Ministar Božinović je kazao koliko je bilo izricanja kazni i prekršaja tijekom vikenda. “U posljednjih 24 sata inspektori su izvršili 2442 nadzora poslovnih subjekata, javnih okupljanja, izdali su 54 usmenih upozorenja i jedan prekršajni nalog u ukupnom iznosu od 30 tisuća kuna”, kazao je Božinović.

“Dio tih nadzora je obavljen s inspektorima Inspektorata i policijskim službenicima, provedeno je 1778 nadzora, utvrđeno je 265 nepravilnosti, na licu mjesta je otklonjeno 237, 92 službene zabilješke su upućene Ravnateljstvu i nadležnim institucijama. Policijski službenici su obavili nadzor ukupno 8743 objekta, u sedam je utvrđeno kršenje mjera. Provode se i dva kriminalistička istraživanja zbog sumnje na širenje i prenošenje zaraznih bolesti. Policajci su utvrdili 63 kršenja mjera samoizolacija i počinjenja kaznenog djela prenošenja kaznene bolesti bit će podnesene tri kaznen prijave”, kazao je Božinović.

Na pitanje o pismu znanstvenika koje je poslano tijekom vikenda, Božinović je kazao da mu se čini da sve ono što je sadržano, u smislu nekih načelnih prijedloga, je već pretočeno u odluke Stožera. “U ovom trenutku se razgovara s predstavnicima trgovina i oni idu u smjeru koji će značiti dodatno ograničavanje broja kupaca koji mogu biti u jednoj trgovini”, rekao je Božinović.

“Što se tiče škola, ministar Fuchs je na liniji sa svim županima i razgovaraju o nekim korekcijama prvotnih planova”, kazao je Božinović i dodao da su oni više puta javno kazali da se sve odluke donose na temelju epidemiološke situacije. “Kada se mjere donose, donose se u situaciji kada vidimo da one prethodne mjere ili nisu polučile rezultat u smislu smanjenja broja novozaraženih ili je došlo do povećanja. Mjere se gradiraju prema aktualnoj epidemiološkoj situaciji”, rekao je Božinović.

“Da su se mjere koje su bile liberalnije od ovih koje su danas na snazi doslovno provodile vjerojatno ne bi bilo potreban novi set mjera”, kazao je Božinović.

“I ove mjere koje imaju i zakon koji je izmijenjen u dijelu sankcioniranja nenošenja maski i još nekih drugih situacija, i njegova primjena je krenula edukativno, a ne represivno. Cijela situacija sa pandemijom se svodi na to da se smanje kontakti između ljudi, pogotovo u zimsko doba, da se pridržavamo svih onih najosnovniji mjera, a to je nošenje maski, distanca, higijena ruku i nosa”, rekao je Božinović te dodao da bi bili u boljoj situacija kada bi se svi toga pridržavali.

“Mi već 9 mjeseci kontinulirano komuniciramo i govorimo ono što je u tom trenutku znanstveno dokazano na svjetskoj sceni kada je u pitanju ova bolest”, rekao je Božinović.

Krunoslav Capak je rekao da još nema prvog slučaja gripe u Hrvatskoj, a stigla je zadnja tranša od 130.000 doza cjepiva protiv gripe.

Capak je govorio da je u izradi dokument o kriterijima za popuštanje mjera. “Imamo više od 1000 prosječno incidenciju u Hrvatskoj. Nekakave brojke koje se u Europi spominju za popuštanje mjera su 15 do 20 puta niže od tih brojki koje sada trenutno imamo, a situacija nije bolje u mnogim europskim zemljama. Incidencija nam je puno previsoka da bi razgovarali o popuštanju mjera”, kazao je Capak.

Na pitanje o tome da će u Britaniji građani morati nositi Covid iskaznice da su cijepljeni i hoćemo li i mi u Hrvatskoj morati nositi iste iskaznice, Capak je kazao da ne države u Europi već imaju dokaz da su preboljele Covid. “Razgovaramo o tome da ne bi osobe koje su preboljele Covid se ne bi morale testirati kod prelaska granice”, kazao je Capak.

Božinović je odgovorio na pitanje da se jučer u Metkoviću oko crkve okupilo  više od stotinu ljudi, a policija nije ništa napravila iako im je prijavljeno. “Ne mogu komentirati jer ne znam”, kazao je Božinović. “Neka masovna represija nije rješenje”, kazao je Božinović i dodao da bi svatko trebao prihvatiti svoju odgovornost. Božinović nije imao informaciju koliko je tijekom vikenda obavljeno provjera na sakralnim objektima.

Na pitanje ima li Hrvatska službenu svoju predikciju za razdoblje od prosinca do travnja, Capak je kazao da HZJZ ima odjel koji se bavi statistikom i da su koristili model Siri, ali im se nije pokazao pouzdanim.

Vijesti.hr

Exit mobile version