VIDEO: Čemu služi tipkalo za zeleno svjetlo? Ubrzava li doista prelazak zebre ili samo smiruje živce?

Foto: Riječanin

Tipkalo za zeleno svjetlo na pješačkom prijelazu. Trideset godina se pitam služi li ta naprava ičemu osim da pješaku smiruje živce dok čeka zeleno svijetlo na nekom golemom križanju

I siguran sam da se svatko od vas svaki put na pješakom prijelazu to isto zapita. Je li se zeleno za pješake upalilo zato što sam po po tom mističnom uređaju nervozno tipkario ili bi se u istom vremenu zeleno ovako ionako upalilo.

Nismo znali kako to sve funkcionira, pa smo provjerili… Lokacija – križanje zagrebačke Držićeve i Branimirove. Iako bi kao i automobilima, zeleno svijetlo u ovom pravcu trebalo biti i pješacima – stoji crveno! Jer nitko nije pritisnuo tipkalo! A čak i ako u tom trenutku pritisnete – ništa se ne mijenja. Pa čekate. Ne samo ovaj red, već i da prođu vozila iz suprotnog smjera, pa tek onda možete proći! To ovjde traje oko 2 minute. A ako nitko ne pritisne tipkalo – stoji crveno!

5 minuta kasnije baka i dalje čeka…

Neke nam je stvari objasnio predstojnik zavoda za prometno planiranje Fakulteta prometnih znanosti – Marko Ševrović.

“Znači ova vozila koja prolaze desno – ukoliko se pješacima ne upali zeleno svijetlo – proći će ih više! Ali s druge strane, ako imate pješake, ti pješaci – moraju proći tako i onako! U situacijama gdje imate puno pješaka kao što je ovdje – takva tipkala gotovo i nemaju smisla”, poručuje.

U Zagrebu je postavljeno oko 2000 uređaja, polovica sa zvukom za slijepe, polovica bez zvuka – kao ova kod zagrebačkog Bundeka. Provjerili smo i mjerili – stisnuli, ne stisnuli – i crveno i zeleno uvijek se pale i traju isto.

Vi kad pritisnete tipkalo, vi zapravo nemate feedback, nemate povratnu ifnormaciju jeste li dobili zeleno svijetlo ili ne i onda ljudi često ne znaju radi li tipkalo ili ne. Recimo ovdje u ovoj situaciji – stisnuli ili ne – mi ćemo dobiti zeleno svijetlo!

No shvatili smo i zašto… Netko je zalijepio tipku! Što u principu uzrokuje da se u svakom ciklusu daje zeleno svijetlo pješacima!

I na trećoj lokaciji, zeleno se pješacima nije palilo – dok nisu pritisnuli tipkalo!

Na uglu zagrebačke avenije i Nehajske ulice – proveli smo posljednjih sat vremena i zaključili – bez obzira kada pritisnuli tipku – zeleno za pješake upalit će se nakon jedne i pol minute.

Stiskali pristojno ili grubo – čeka se isto! No bitno je stisnuti, jer u suprotnom – stoji crveno. To je i smisao objasnili su nam u Zagrebačkim cestama – da se promet ne prekida kad nema pješaka.

Teoretski crveno za pješake, ako ih nema – može stajati danima! Iako svi semafori nisu isto programirani! Više pogledajte u prilogu.
Josip Antolić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari