CIJENE VOĆA I POVRĆA RASTU! Zbog nepogoda neke namirnice mogle bi poskupiti za sto posto

Foto: Riječanin

Mraz, suša, pa poplava i nikad razorniji požari itekako su utjecali na urod voća i povrća koje postaje sve skuplje. Ništa puno bogatiji nakon prodaje neće biti ni proizvođači, iako bi neke namirnice mogle poskupjeti i sto posto

Domaća, slatka i skuplja nego prije 12 mjeseci. Suša, mraz, tuča, poplave i požari sve u jednoj godini što se osjeti i na cijenama. Prema mjesečnim podacima na razini Europske unije – prošle godine u rujnu kilogram mandarina bio je 3 kune i 60 lipa. Ove godine gotovo 6 kuna – što je poskupljenje od 58%.I ne samo mandarine. Skuplje su i jabuke.

Prema mjesečnim podacima na razini unije – prošle godine u rujnu kilogram jabuka četiri i pol kune, ove godine 10% skuplje. Potrošači sve primjećuju. Iz poljoprivredne komore kažu otkupna cijena jabuka je do kunu i pol, a na policama se prodaje i za 10 kuna. U lancu od proizvođača do potrošača najlošije prolaze prva i zadnja karika.

“Trgovci će očito biti ti koji će iskoristiti ovu situaciju gdje će podići cijene nekih proizvoda 10, 20, 50 pa možda više posto ovdje će loše proći potrošači, a neće dobro proći ni proizvođači”, tvrdi Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Iako se urod krumpira poljoprivredniku iz Gunje prepolovio – cijenu je zadržao istu kao i prošle godine – kilogram 5 kuna. On kaže – neki će dizati cijenu da pokriju troškove. “Možda ličko-senjska županija i tako. Koliki bi mogao biti skuplji kurmpir. Možda 10% ne bi trebalo biti više. ima ga, ali je sitniji”, kazao je gospodin Pero, prodavač iz Gunje.

I dok su cijene za neko voće i povrće neznatno skočile, nakon Nove godine jabuke, kruške i mandarine mogle bi biti i do 100 posto skuplje.

Leona Šiljeg

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari