MIROSLAV ŠEPAROVIĆ

Covid potvrde idu na ocjenu ustavnosti! Predsjednik Ustavnog suda ekskluzivno otkrio…

Foto: Pixsell

RTL ekskluzivno doznaje da će covid potvrde ići će i na ocjenu ustavnosti. Otkrio nam je to dosadašnji predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović koji je tajnim glasanjem, ali ne jednoglasno, ponovno izabran na tu poziciju.

S novim, starim predsjednikom Ustavnog suda o njegovom dosadašnjem mandatu, o kritikama predsjednika Republike Zorana Milanovića, ali i o tome kada će se odlučivati o slučaju Mamić, razgovarala je Ivana Ivanda Rožić.

S obzirom na to da su sad pred Šeparovićem još četiri godine mandata, bi li nešto mijenjao u prošlom mandatu?

“Pa naravno. Nitko nije potpuno zadovoljan, ja bih neke stvari možda promijenio, ubrzao, ali sve skupa je to bio dosta težak mandat. Imali smo dosta teških predmeta, onih koji su izazivali pozornost javnosti, gdje se od nas tražilo da interveniramo u složenim svjetonazorskim, političkim i pravnim odnosima, itd., tako da je bilo teško”, kazao je i dodao da ipak misli da su on i kolege uspjeli donijeti sve bitne odluke.

Zbog koronamjera ih je optuživala Crkva. Ustavni sud uglavnom je donosio odluke u korist Stožera, osim jedne odluke oko rada nedjeljom. Kakav je Šeparovićev stav oko covid potvrda?

“Ne mogu vam reći, jer upravo imamo predmet vezan za to. Jedan odvjetnik iz Koprivnice podnio je prijedlog za provjeru ustavnosti, ove najnovije odluke Stožera, vezano za covid potvrde”, kazao je Šeparović, koji, kaže, ne smije govoriti o predmetima koji su u toku, a posebno ne smije prejudicirati odluku.

“Svi su ti predmeti bili hitni”, odgovorio je na pitanje je li taj predmet hitan, obzirom na stanje:

“Ali, opet to zahtijeva proceduru. To sad mora ići na očitovanje Vladi, koja će dobiti sigurno 15-ak dana da se očituje, onda mi ispitujemo druge okolnosti, eventualno možda i mišljenja neka i to sigurno prođe dva, tri mjeseca. Teško je to riješiti prije.”

Na “sagu oko izbora predsjednika Vrhovnog suda”, Šeparović kaže:

“Bolje da to ne komentiram.  Nije mi drago što je do toga došlo. Predsjednik Vrhovnog suda je čelni čovjek sudbene vlasti. To je trebalo ići puno jednostavnije i brže, ustavna odredba je jasna. Ali, čujte, to su politička nadmudrivanja.”

Rekao je da smatra da je to nepotrebno do čega je taj izbor doveo, ali i da je “to tako u Hrvatskoj”

Oko te teme ga je svojevremeno napao i predsjednik Milanović, nazvavši Ustavni sud “kumskom radnom zadrugom” i da njegov “kum Vladimir Šeks utječe na odluke”. Kako je to doživio?

“Ne utječe niti moj kum Vladimir Šeks, ali niti predsjednik Republike,  niti premijer niti bilo koji drugi političar. Mi vam to ovako doživljavamo. Mi u pravilu ne komentiramo izjave državnih dužnosnika, pa niti bilo kojih političara. Tako ne komentiramo niti izjave predsjednika. Ono što je važno je da Ustavni sud donosi odluke i rješenja kojih su se dužni svi pridržavati, uključujući i predsjednika Republike, ma što on o tome govorio. Mi cijenimo i poštujemo ustavni položaj predsjednika Republike, a on mora cijeniti i poštovati našu samostalnost i neovisnost. I svi drugi političari.”

Otkrio je u intervjuu i detalje stradavanja u naletu automobila

Rekao je da se s predsjednikom Milanovićem ne čuje svaki dan, ali:

“U korektnim smo odnosima, vidjeli smo na inauguraciji. Predugo sam u javnom životu da bi me bilo što pogodilo. Ja to ne shvaćam osobno, a naš predsjednik ima osebujan stil i to je tako. Ja tu nemam nikakav problem.”

Potom je odgovorio i na pitanje kad možemo očekivati na odluku u “slučaju Mamić”:

“Obaviješten sam da se intenzivno radi na predmetu i sigurno bi do kraja godine trebao biti predmet riješen.”

O pitanju pobačaja Ustavni sud se izjasnio još 2017., dao je i konkretnu uputu Saboru da se izradi pravilnik ili zakon, a to još nije učinjeno.

“Da. To nije dobro, to nije dobra poruka. Apsolutno. Ne samo što se tu ne poštuju odluke Ustavnog suda, nego uopće nije dobra poruka prema jednoj instituciji da se njegove odluke koje su obavezne, ne poštuju. Ali, ono što treba reći jest da je Ustavni sud ocijenio da je taj zakon, po kojem je prekid trudnoće u određenim uvjetima dopušten, u skladu s Ustavom. Prema tome, nismo mi ocijenili da zakon nije u skladu s Ustavom, u kojem slučaju bismo mi odredili rok i zakon bi prestao važiti. Ali, s obzirom da je zakon donesen u jednom drugom vremenu, mi smo odredili rok od dvije godine, u kojem se treba donijeti zakon u kojem će se propisati te preventivne edukacijske mjere da prekid trudnoće bude izuzetak.”

Rekao je da Ustavni sud u ovakvim predmetima, za razliku od nekih drugih, nema instrumenata kako bi prisilio Sabor:

“Mi očekujemo da Sabor postupi po odluci Ustavnog suda i donese zakon, pa u tome može i javnost pomoći.”

Otkrio je u intervjuu i detalje svog stradavanja u naletu automobila na njega u prošlom mandatu:

“Dobro sam. Hvala vam na tom pitanju. Kao pješak sam stradao, nasred ceste, na mjestu gdje se smije prelaziti. Jedan mladi dečko s autom me je udario, sva sreća nije vozio jako brzo, tako da sam prošao (samo) s težim povredama koljena i nosa, ali sam se oporavio e, evo, danas sam dobro i malo štucka u koljenu, ali je dobro.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari