PROMOCIJA PLUS ZA RTL

CRO Demoskop: HDZ je i dalje uvjerljivo prvi, najveća ‘ljetna politička žrtva’ Domovinski pokret

RTL u suradnji s Promocijom plus ekskluzivno donosi CRO Demoskop za rujan i otkriva kakav je rejting stranaka i političara nakon ljetne stanke

RTL u suradnji s Promocijom plus ekskluzivno donosi CRO Demoskop za rujan i otkriva kakav je rejting stranaka i političara nakon ljetne stanke. Rezultate je u RTL-u Danas analizirala Damira Gregoret.

Više u VIDEOPRILOGU:

Upravo su najveće “ljetne političke žrtve” Domovinski pokret i njihov bivši predsjednik, a nakon kaosa u SDP-u platforma Možemo! još im se više približila.

Vladajuća stranka već uobičajeno je prvi izbor i to s još izraženijom prednošću u odnosu na druge stranke. HDZ bira nešto više od 27 posto građana (27,4 posto u prethodnom mjerenju u srpnju). SDP-ov rejting pada u odnosu na srpanj; stranka koja je znamo nedavno izbacila četvero parlamentarnih zastupnika u novu saborsku sezonu vraća se s manje od 18 posto potpore (u odnosu na 18,7 posto u srpnju). Prednost pred Možemo! u okviru je statističke greške. Platforma koju vodi gradonačelnik glavnog grada nastavlja rasti – sada su na 17,2 posto (u odnosu na 16,9 posto u srpnju).

Djelom i na krilima rijetko viđene drame u Domovinskom pokretu raste i MOST. Sada su na 7,7 posto (u srpnju su bili na 4,8 posto) dok obezglavljeni Domovinski pokret bilježi nikad lošiji rejting – ispod četiri posto (prema srpanjskih 6,4 posto)! Od početka sukoba u stranci izborna podrška gotovo je prepolovljena.

Slijedi FOKUS (rujan – 1,9 posto, srpanj – 1,3 posto), pa CENTAR (rujan – 1,8 posto, srpanj – 1,2 posto), HSS (rujan – 1,5 posto , srpanj – 1,5 posto), pa IDS (rujan – 1 posto, srpanj – 1,2 posto) – svi oni imaju niske rejtinge, a još niža je potpora svih ostalih političkih stranaka kojih brojčano ne manjka, ali očito su građani njima oduševljeni jer ih je gotovo 14 posto neodlučno.

Najpozitivniji političari

Na ljestvici najpozitivnijih političara  vrh i dalje drži predsjednik Zoran Milanović. Nakon trenda pada rejtinga sredinom godine sada je vidljiv rast. Gotovo 19 posto smatra ga najpozitivcem (prema 17,5 posto iz prethodnog mjerenja u srpnju). Drugi je premijer Plenković kojeg bira 16,4 posto, nešto manje nego u srpnju kada je bio na 17,1 posto. Treću poziciju zadržao je zagrebački gradonačelnik Tomašević uz doduše dva postotna boda manje nego u srpnju (ima 12,8 posto u odnosu na 14,9 posto iz srpnja). Svi ostali su daleko od vodećeg trojca, pa tako i četvrti – ministar financija Zdravko Marić (rujan – 2,5 posto, srpanj – 1,7 posto).

Šef SDP-a Peđa Grbin je najpozitivac za tek 2,2 posto ispitanika (prema srpanjskih 1,9 posto). Slijedi MOST-ov Marin Miletić, pa ministar zdravstva Vili Beroš i Božo Petrov – sva trojica s istim rejtingom od 0,9 posto (Miletić je u srpnju imao rejting 0,2 posto, Beroš 0,8 posto, a Petrov 1,8 posto).

U top deset stigao je i Miro Bulj, ali i bivši predsjednik Ivo Josipović, a baš isti, nikad niži rejting ima i Miroslav Škoro – sva trojica na 0,7 posto (Bulj je u srpnju bio na 1,7 posto, Josipović na 0,3 posto, a Škoro na 2,0 posto). Nakon odlaska s čelnog mjesta u stranci krenula je rijetko viđena politička sapunica pa ovakav rejting i ne iznenađuje. Nitko raste – da je on najpozitivniji političar misli gotovo 22 posto ispitanika.

Najnegativniji političar

Na ljestvici najnegativaca vrh i dalje drži premijer Plenković. U odnosu na srpanj nešto ga manje građana vidi u negativnom svjetlu (24,2 posto u odnosu na 26,3 posto iz srpnja), a pad negativnog doživljaja još je izraženiji kod predsjednika Republike Milanovića (14,1 posto izbora u odnosu na spranjskih 19,7 posto). Očito građanima ne nedostaju njihove javne svađe koje su zaustavljene. Rast negativnog doživljaja očekivano je vidljiv kod Miroslava Škore koji je treći najnegativac (6,4 posto izbora prema 4,3 posto prije dva mjeseca).

Slijedi Gordan Jandroković (rujan – 2,7 posto, srpanj – 4,5 posto), pa Milorad Pupovac (rujan – 2,7 posto, srpanj – 2,5 posto), Zlatko Hasanbegović i Peđa Grbin s istim rejtingom od 2,1 posto (Hasanbegović je u srpnju imao 1,6 posto, a Grbin 1,7 posto).

Više je građana koji zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića vide u negativnom svjetlu s izborom od 1,7 posto (u odnosu na srpanj kada je izbor bio 0,5 posto). Tu je još i Vili Beroš (rujan – 1,6 posto, srpanj – 1,7 posto), a da su negativni svi poručuje gotovo 13 posto ispitanika.

Ocjene Ureda predsjednika, Vlade i Sabora

Nastava počinje sutra, ali ispitanici su nešto ranije ocijenili rad predsjednika, Vlade i Sabora. Trojka i dvije dvojke.

Pantovčak je ocijenjen s trojkom (3,09 u odnosu na 2,90 u srpnju), za “dobar” Vladi jako malo nedostaje (2,44 u odnosu na 2,40 u srpnju), a Parlament koji se odmara od srpnja dodatno je snizio prosječnu ocjenu (2,15 prema 2,20 iz srpnja).

Najvažnije teme i smjer kretanja zemlje

Odlična turistička sezona i spajanje konstrukcije Pelješkog mosta najvažnije su ljetne teme građanima, pa su kod smjera kretanja zemlje nešto optimističniji (rujan – 23,0 posto, srpanj – 22,4 posto), no i dalje gotovo 62 posto ispitanika smatra da idemo u pogrešnom smjeru (62,5 posto u srpnju).

NAPOMENA: Istraživanje je za RTL provela agencija Promocija plus na uzorku od 1300 ispitanika od 1. do 3. rujna. Standardna greška uzorka je +/- 2,7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto. Svi detalji su na webu rtl.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari