SAMO TREBA DATI KRV

Video |DA VAM SE SRCE SLOMI! Sedmogodišnjoj Luciji koja boluje od leukemije potrebna je pomoć

Idi na originalni članak
Screenshot RTL

Sedmogodišnjoj djevojčici iz Vinkovaca, Luciji Šuvaković, koja boluje od leukemije hitno je potrebna transplantacija koštane srži jer kemoterapija ne pomaže

Oglas

Njezina majka pokrenula je akciju putem koje poziva njihove građane da se registriraju kao donori. Akcija je na noge digla cijelu Slavoniju, a širi se i na ostatak zemlje, donosi RTL.hr.

Nisu joj ispali ni svi mliječni zubići, a već vodi bitku za život.

“Bok ja sam Lucija Šuvaković. Imam sedam godina. Jako sam dugo u bolnici i želim ići kući”.  Dva su mjeseca otkako joj je dijagnosticirana akutna mijeloična leukemija, a dva ciklusa kemo terapije nisu polučila uspjeh. Ona kratko kaže da je u bolnici jer je bolesna.

Više u VIDEOPRILOGU:

Transplantacija matičnih stanica jedini joj je spas

Jedini spas Luciji je transplantacija matičnih stanica koja bi trebala uslijediti za 6 do 8 tjedana. Do tada treba naći donora. Ubrzo će se znati i postoji li u međunarodnom registru osoba koja bi bila pogodan darovatelj.

“I već tada se može vidjeti da li u tom velikom poolu od preko 15 milijuna ljudi koji su u ovom trenutku u svijetu darivatelji matičnih stanica može biti potencijalni darivatelj za našeg bolesnika”, rekao je Mirando Mrsić, hrvatski političar i hematolog.

No, majci koja se bori za život djeteta, čekanje i nadanje nije dovoljno.

“Pa sam isto čula od roditelja priče da donor odustane ili jednostavno ne javi se. Nisam mogla samo sjedit kod kuće kad sam čula da joj treba transplantacija za nekoliko tjedana nešto sam morala poduzet”, rekla je Lucijina majka Lidija Šuvaković.

Poziv u pomoć

Zato je pozvala u pomoć dobre ljude koji trebaju smo dati krv.

“Akcija će biti u utorak u Vinkovcima, u Crvenom križu i već su svi termini popunjeni”, dodala je Lidija.

Ono što je mučilo je saznanje da ti uzorci neće biti tipizirani odmah. Točnije, neće se znati može li itko od njih biti Lucijin donor jer i za to je potreban novac. A onda smo joj javili pozitivne vijesti iz zaklade Ana Rukavina.

“Ja se nadam da ćemo za ovu akciju domoći sredstva da napravimo tu HLA tipizaciju odmah. Negdje otprilike se može tipizirati oko sto uzoraka dnevno tako da ja mislim da će biti moguće da se ovi uzorci istipiziraju”, dodao je Mirando Mrsić.

Majka je za RTL kroz suze rekla: “Možda neće pomoći mojoj Luciji, ali hoće nekom drugom”.

Lucija kao i svaka djevojčica njene dobi ima puno želja. Ali strpljivo čeka. No ostali nemaju vremena čekati. Zato je Zaklada za Anu Rukavinu već poslala zamolbu KBC-u Zagreb da se uzorci prikupljeni u Vinkovicima što prije tipiziraju.

Lucija je najveća želja da ju prestanu testirati na koronu. Testirali su je već pet puta.

Ružica Đukić/Vijesti.hr

Exit mobile version