ITALIJA "GORI"!

Danas izmjerena najviša temperatura u Europi ikad! “Pakleno” vruće bilo je – na Siciliji!

U Europi je danas izmjerena najviša temperatura otkad je mjerenja

Zabilježena je u Italiji. Na jugoistoku Sicilije izmjereno je 48.8 Celzijevih stupnjeva. Izmjerio ju je SIAS – agrometeorološki informativni servis Sicilije, piše Index.

Rekordna temperatura zabilježena je u 14 sati u Floridiji, mjestu u pokrajini Sirakuzi na Siciliji.

Dosadašnji rekord držala je Atena, u kojoj je 1977. godine izmjereno 48 stupnjeva.

VIDEO DANA: 

Inače, na Siciliji je 20.9.1999. godine zabilježeno 48.5 stupnjeva, no to nikada nije formalno priznato kao rekord.

Današnji rekord također je još uvijek neslužben. Stručnjaci Svjetske meteorološke organizacije moraju ga provjeriti i odobriti.

U ovom dijelu Sicilije posebno su visoke temperature

Floridia i unutrašnjost Sirakuze nalaze se u posebnoj konformaciji koja podiže temperature na vrlo visoke razine, piše Corriere della Serra. Nekoliko desetaka kilometara dalje temperature su 10-12 stupnjeva niže, no temperature su ekstremno visoke i u zaleđu Sardinije.

Naročito na Siciliji, ali i u središnjoj i južnoj Italiji, a djelomično i na sjeveru, na vrlo visoke temperature utječe struja koja stiže iz Sahare.

U četvrtak će 10 talijanskih gradova biti u crvenom po vrućinama, a u petak čak 15.

Do 15. kolovoza maksimalne temperature u Toskani, Laziju i Emiliji mogle bi doseći 39-40 stupnjeva u unutrašnjosti, 38 u Rimu, 37 u Venetu i Lombardiji, 35 u Pijemontu i 32 u Liguriji, prema prognozama IlMeteo.ita.

Toplinski val hara Europom, sutra crveno upozorenje za hrvatsku obalu

Intenzivni toplinski val nastavlja pržiti Mediteran i sjevernu Afriku. Vruće i suho vrijeme odigralo je veliku ulogu u stvaranju uvjeta za eksplozivne i razorne požare u Turskoj i Grčkoj, prenosi Index.

I u Hrvatskoj je za sutra proglašeno crveno upozorenje za obalu zbog visokih temperatura. Temperature će na Jadranu ići i do 36 stupnjeva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari