APSURD NAŠE CARINE

DOBIO SI MEDALJU? PLATI! Maslinari na medalje iz Amerike moraju platiti “masnu” carinu!

Foto: Pixsell

Hrvatski maslinari napravili su ogroman uspjeh, a nitko nije ni trepnuo. Prije nešto više od mjesc dana na najvećoj svjetskoj pozornici NYIOOC 2021 u New Yorku “pobrali” su medalje osvojivši 4. mjesto, odmah iza maslinarskih velikana Španjolske, Italije i Grčke.

Nitko o njima ne prestaje pisati – kako i ne bi kad jedna mala zemlja koja u svjetskoj proizvodnji maslinovog ulja praticipira tek sa 0,3 posto, po kvaliteti ulja zauzme mjesto u samom vrhu, prenosi agroklub.

“Dogodilo se to zato jer su se istarskim maslinarima na ovom velikom natjecanju priključili i Dalmatinci. Istrani su potvdili svoju reputaciju, a Dalmatinci dokazali da imaju kvalitetu”, prokometirao je dr. Ivica Vlatković, koji se i ovaj put za svoja dva ulja okitio zlatnim medaljama. Hrvatski  maslinari su osvojili 66 zlatnih i 20 srebrnih medalja. Za razliku od lani, dvije trećine više, pišu Vijesti.hr

Apsurdno carinjenje maslinarskih odličja

Svjesni činjenice da su svojim sudjelovanjem na svojevrsnom prvenstvu svijeta i dobivanjem najviših nagrada doprinijeli da Hrvatska uđe u sam vrh svijeta po kvaliteti maslinovih ulja, oni očekuju (veće) razumijevanje državnih vlasti.

Jer, kako reče Zlatko Burić, čovjek koji je ujedinio šoltanske maslinare i zajedno s njima uspio zaštititi Zlatno šoltansko ulje na razini EU, nema nažalost puno toga čime se Hrvatska može smatrati gospodarski uspješnom zemljom. Još jednom smo dokazali da smo po  organiziranosti na dnu, prenosi ovaj portal. “Umjesto da nas premijer ili predsjednik države pozovu i javno pohvale, dadu nagradu za veliki uspjeh, oni nas žele operušat naplaćivanjem carine na dobivene i dobrim radom zaslužene trofeje”, ogorčeni su Burić i ostali maslinari.

Ovih dana će im za kipiće i medalje stići carine. Za svaki kipić i naljepnicu, ako se u međuvremenu nešto ne promijeni, treba platiti gotovo 2.000 kuna. Maslinari strahuju da će morati platiti i PDV pa sada pokušavaju sve ne bi li pojedinačno i zajedničkom akcijom uspjeli dokazati besmislenost pa i protuzakonitost ovog nameta. Neki su već stupili i u kontakt s ministricom Marijom Vučković koja je “nazvala Carinu i obećala da će sve biti sređeno”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari