DOBRA IDEJA S KRKA: Žele da im kompletan meni dobije europsku oznaku izvornosti

Kada je gastronomija u pitanju, Hrvatska se ima čime pohvaliti. Ipak, kako bi sve svoje kulinarske adute prezentirali na originalan način, na otoku Krku došli su na ideju da na europskom nivou zaštite kompletan menu

Od pogleda na trpezu s otoka Krka rastu zazubice, a kako bi menu bio originalan, krenulo se u projekt kojom bi sve, od predjela do deserta, dobilo europsku zaštitu!

Obitelj Pavan ima 250 ovaca, a mužnjom i proizvodnjom sira bave se svi. Da ga naprave i dvostruko više – sve bi prodali! Najavljenoj europskoj oznaci izvornosti se vesele, jer je ona dokaz da je proizvodnja, prerada i pakiranje s otoka.

“To je stvar vrhunska. Osim promocije samog proizvoda to je promocija cijele Hrvatske, promocija turizma”, kazao nam je Matko Pavan, proizvođač sira iz Vrbnika.

Uz njega za predjelo ide krčki pršut koji ima oznaku zemljopisnog podrijetla.
Nakon što se to slegne, za ručak se spremaju šurlice. Danijela ih je naučila raditi s mamom, a usavršila sa svekrvom.

“Ide kilo brašna, dec ulja, 1 cijelo jaje i samo 1 žumanjak i pola litre kipuće vode”, otkrila nam je Danijela Milohnić, vlasnica konobe u Milohnićima.

Umijesi se tijesto, pa sitni komadići oblikuje na drvenom štapiću. Šurlice se ubace u kipuću vodu i kada isplivaju- kuhane su. Starijim otočankama bitno je da su jednake veličine.

“Da su sve ko po špagi”, kaže Danijela.

Puno kompaktnije tijesto, za kolač, priprema kuharica Nina. Tko nije s Krka teško da je za ovaj desert ikada čuo, a kamoli ga kušao.

“Ime kolača je imbrijagon, posebn je po likeru anisa. U njega ide mast, brašno i šećer”, objasnila nam je Nina Klekar, kuharica iz Krka.

Mijesi se 40 minuta, oblikuje i peče. Točno osam minuta na 250 stupnjeva. Mora ostati bijel. I njega će prijaviti za europsku oznaku.

“Za sada imamo zaštićen krčki pršut oznakom zemljopisnog porijekla, izvornost je dobilo naše krčko ulje, sad je u postupku krčki ovčji sir, on će biti oznakom izvornosti zaštićen, a ova dva djela u koja ide brašno morat ćemo zaštititi zemljopisnim porijeklom jer još nemamo žitarica kod nas”, kazao nam je Goran Marević, inicijator projekta zaštite krčkih proizvoda.

Za dvije godine mogao bi se kompletirati čitav menu. Bit će to jedinstven europski primjer koji se može itekako marketinški i turistički iskoristiti, a Krk predstaviti kao hrvatska gastronomsku zvijezdu!
Maja Brkljača

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari