„DOBRI SLUGE, LOŠI GOSPODARI“? Lički proizvođač vode Sveti Rok nakon stečaja odlazi u ruke Arapa?

Bistra lička voda jedna je od najboljih na svijetu, ali to punionicu Sveti Rok svejedno nije spasilo od propasti. Punionica je otišla u stečaj i ide u prodaju

Kap po kap i prelila se čaša. Dugovanja punionice vode Sveti Rok popela su se na nevjerojatnih 65 milijuna kuna i punionica je otišla u stečaj. Mještani zbog toga žale i pitaju se tko će kupiti pogon vrijedan manje od dugovanja, a koji je procijenjen na 45 milijuna kuna.

“Ako ti je Bog dao nešto prirodno i s time možeš prirodno crpit, a ti nisi kadar s tim upravljati, onda bolje da nisi ni počeo. Mi smo dobre sluge, ali loši gospodari. Nama treba netko da nama gospodari. A tko će nam nego stranac”, rekao je Luka Jurjević Braja iz Sv. Roka.

Jedna od najboljih voda na svijetu dolazi iz bazena ispod podvelebitskog izvora Kozjak.

Voda sa izvora Kozjak u sebi ima savršen omjer magnezija i kalcija i zato je jedna od najkvalitetnijih hrvatskih voda.

Zato zainteresirnih kupaca ne nedostaje – od hrvatskih maloprodajnih lanaca, pa do jednog kanadskog konzorcija i distributera vode iz Saudijske Arabije koji već otkupljuje vodu iz ličke punionice i cijeni je kao jednu od najboljih na svijetu.

“Oni su naši kupci i oni su vrlo dobro upoznati sa kvalitetom vode. On je vrlo dobro upoznat s tim što kod nas kupuje i smatra da bi to bila opravdana investicija kupiti sam izvor, odnosno punionicu vode”, rekao je Frane Dobrović, stečajni upravitelj punionice Sv. Rok.

U maloj ličkoj općini Lovinac, koja ima prihode od koncesijske naknade na izvor, ali i muku s raseljavanjem stanovništva, žarko žele da punionica opstane jer je 30-ak radnih mjesta za njih velika stvar.

“Ja bih povukao usporedbu – to je kao 30 tisuća radnih mjesta u Zagrebu. Toliko je dragocjeno. Nama je 30 radnih mjesta svemir doslovno. Najvažnije nam je da sad dođe dobar kupac i da održi tu proizvodnju i da je s vremenom i proširi”, Hrvoje Račić, načelnik Općine Lovinac.

Sadašnja koncesija odobrava crpljenje 30 milijuna litara vode godišnje, ali za nove kupce moguće je da se koncesija i proširi.
Nikolina Radić Ančić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari