SEZONA JE ŽIVA

DOGAĐA SE ČUDO, TURIZAM NAM CVJETA! Ovih 5 gradova su najpopularniji među turistima

Idi na originalni članak
Pixsell

Početkom kolovoza u Hrvatskoj se bilježi 18 posto više domaćih gostiju, 16 posto više gostiju iz Poljske, 10 posto više Slovenaca i 6 posto više turista iz Njemačke

Oglas

U prvih devet dana kolovoza ostvareno je više od milijun dolazaka i 7,2 milijuna noćenja, što je oko 70 posto lanjskog rezultata ostvarenog u istom razdoblju, a top destinacije su Rovinj, Poreč, Medulin, Crikvenica i Umag.

Snimke Stožera civilne zaštite iz Novalje dokaz su da se epidemiološke mjere na Zrću provode. Redovito vrše inspekcije i kontrole među preostalim klubovima koji rade. Partija kažu, svega petstotinjak mladih, redovito ih se popisuje i mjeri temperatura.

Pogledajte više u Videoprilogu:

Prigovore iz drugih zemalja, ali i Nacionalnog stožera da jedan klub puni autobuse i dovodi mlade na pjena-party kažu nema veze sa Zrćem.

Marijan Šuljić, načelnik Stožera civilne zaštite Novalje, objašnjava da je ”to klub napravljen pored plaže Zrće. Radi se o klubu koji je u općini Kolan, u Zadarskoj županiji”.

Novalja je na 70 posto rezultata od lani, većinom dolaze obitelji. Zaraženih turista nemaju, osim jednog koji je došao zaražen, a na to što ih zbog koronavirusa spominju u stranim medijima odgovara Šuljić: ”Stvarno pokušavamo se truditi. Naravno ako tražite konobara koji je na trenutak spustio masku, naći ćete ga. Mediji su i stvorili Zrće, mediji ga sada i zatvaraju”.

Od 45 novih slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj, najviše je u Zagrebu 17, njih 10 povezuje se s noćnim klubovima na obali, a Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, kaže: ”Imali smo slučajeve povezane s Makarskom, Vodicama i Pagom”.

Natpisi po stranim medijima da su turisti zaraženi kod nas za mnoge turističke djelatnike je rezultat ljubomore konkurencije prema hrvatskom uspjehu i borba za svakog turista, koji pronose glas gdje su bili, a turisti primjećuju da je dio turista taj koji u trgovinama ne nose maske i ne drže razmak.

Među najpoželjnijim destinacijama je i Novalja, iako prednjače istarska mjesta – Rovinj, Poreč, Medulin. Prepune plaže u Medulinu to i dokazuju, a turisti kažu da se ovdje osjećaju sigurno iako ih prepune plaže znaju prepasti.

U Hrvatskoj je u kolovozu došlo više od milijun turista. Ostvareno je 7,2 milijuna noćenja, i to najviše u Istri milijun i 700.000, slijedi Kvarner, a preko milijun ima i Splitsko dalmatinska i zadarska županija, dok tradicionalno jaka Dubrovačko- neretvanska zaostaje s 392.000 noćenja.

Vladimir Bakić, direktor Turističke zajednice Dubrovačko- neretvanske županije, napominje da ”kad se uspoređujemo s drugim zemljama na Mediteranu, rezultat koji ostvarujemo i mi ovdje i ostatak Hrvatske je bolji nego konkurencija”.

Najviše turista u kolovozu stiglo je iz Njemačke – 225.000 što je šest posto više nego lani za isto razdoblje. Bilježi se i rast domaćih turista, kao i Slovenaca i Poljaka koji je 16 posto više nego lani. Da bi ih bilo više, najvažnija je epidemiološka situacija, a Istarska županija do sada se vrlo dobro nosi, posebno oko noćnih klubova.

Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije kaže: ”Mi se tu što se tiče zabrana, ne vidimo, a ako vidimo da nešto eskalira da postane žarište – ne želimo da se virus proširi u domicilnom stanovništvu, turisti će otići”.

Cilj im je nakon neočekivano dobre turističke sezone imati i podnošljivu korona situaciju u rujnu.

Vijesti.hr

Exit mobile version