DOZNAJEMO: Ministarstva dobivaju aute krim miljea – Evo gdje su završile kuće, zlato i više od 1000 umjetnina!

Otkrivamo što je sve država do sada trajno oduzela osuđenicima i gdje je sve to završilo

Jedanaest skupocjenih automobila, koji su oduzeti kriminalcima u USKOK-ovim akcijama u posljednjih šest mjeseci, uskoro će biti dodijeljeno ministarstvima. Naime, država više ne mora čekati pravomoćnu sudsku presudu. Sada automobile koji su zaplijenjeni može odmah dati na korištenje državnim tijelima. Ako vlasnici automobila budu oslobođeni, vraća im se procijenjeni iznos automobila.

Od luksuznih do manje luksuznih, 11 automobila u kojima su se još ove godine vozili pripadnici krim miljea, za mjesec dana stiže u razna ministarstva. Vrijednost im je gotovo dva milijuna kuna (1,9 milijuna kuna).

“Radi se o novijim vozilima, normalnima, kojima se inače koriste tijela državne uprave. Zapravo, tu se radi o uštedi na način da državna tijela neće kupovati nova vozila, nego će koristiti vozila oduzeta u kaznenim postupcima”, pojasnio nam je glavni tajnik Ministarstva državne imovine Danijel Škugor.

Vlasnici imovine imaju pravo na žalbu

S obzirom na to da je riječ o nepravomoćnim presudama, svi vlasnici oduzetih pokretnina – imaju pravo žalbe, o čemu odlučuje sud.

“Ako sud prihvati, onda će se vozilo čuvati, međutim onda će trošak čuvanja i trošak pada vrijednosti pasti na tu osobu. Ako osoba bude oslobođena, radi se sudska procjena vrijednosti prije raspolaganja, napravi se nakon raspolaganja i država će vratiti osobi tu imovinu i nadoknaditi razliku u vrijednosti”, dodaje Škugor.

Ministarstvo je dosad privremeno oduzelo:

jednu nekretninu na obali od 80 četvornih metara,
30 automobila,
3 motora,
jedno plovilo,
1095 umjetničkih djela vrijednih gotovo 20 milijuna kuna koja se čuvaju u muzejima.
U ponudi je bio i Porsche Panamera, a s obzirom na to da zbog luksuza nije primjeren ni za jedno ministarstvo – ići će u prodaju.

Zaplijenjen i laboratorij za proizvodnju marihuane

Zaplijenjeni dijelovi laboratorija za proizvodnju marihuane, koji će biti sastavljen sljedeći mjesec, a koji je vrijedan 100.000 kuna, darovan je Agronomskom falkultetu.

“Nama će to puno pomoći jer smo dobili vrlo važne dijelove za uzgoj, ne samo marihuane, odnosno kanabisa, već možemo ovdje uzgajati druge biljne kulture. To do sad nismo imali, ovakav laboratorij ovdje”, kazao je za RTL izvanredni profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu Marko Vinceković.

Uz laboratorij, država je trajno oduzela 11 nekretnina od kojih je pet darovano Ministarstvu demografije. Za šest nekretnina još nije odlučeno kome će biti darovane.

Od pokretnina država je zaplijenila:

mobitel, informatička oprema, ploča za kuhanje i hladnjak dani su Domu za psihički bolesne osobe
1 automobil darovan MUP-u
1 automobil darovan Centru za rehabilitaciju Zagreb
1 automobil dan neimenovanom državnom tijelu
jedno dostavno vozilo dano Državnom uredu za obnovu.
Za 85.000 kuna prodali su dva automobila, a za 17.000 kuna jedno teretno vozilo. Od oduzetog zlata, srebra i paladija u proračun je uplaćeno gotovo milijun kuna.

Svu pokretninu država je dosad morala čuvati do kraja sudskog postupka, što je trajalo godinama. Ovo sada olakšava cijelu situaciju i što je najvažnije – smanjuje trošak.
Ivana Ivanda Rožić

Više u VIDEOPRILOGU: