MITROVICA

DRAMA NA KOSOVU! U velikoj akciji specijalaca ima i ranjenih; Jedan Srbin upucan, bore mu se za život!

Foto: Printscreen

Kosovska policija je upala u jednu od gradskih ljekarni u Sjevernoj Mitrovici, u kojoj provjeravaju carinske papire o nabavci lijekova. Prema lokalnim portalima, navodno su upali su i u nekoliko trgovina te se radi o akciji sprečavanja krijumčarenja robe.

Pripadnici kosovske policije za ekonomski kriminal zatvorili više trgovina u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i okolnim mjestima, tvrdi RTS. “Upadaju u skladišta, trgovine, apoteke ne rade, izvode akciju na svoju ruku i bez konzultacija i pripreme sa policijom u sjevernom dijelu Mitrovice.”

Pripadnici kosovske policije su suzavcem i šok bombama intervenirali protiv okupljenih građana, a u Sjevernu Mitrovicu su iz južnog dijela grada pristigli i pripadnici specijalnih policijskih snaga (ROSA).  Dok se ulice pune ljudima, pripadnici ROSA i policije su se povukli prema istočnom mostu u Sjevernoj Mitrovici, prenosi Net.hr

Jedan Srbin teško ranjen prilikom upada jedinica ROSU u Kosovsku Mitrovicu, pišu Novosti, prenosi Kurir. Prema neslužbenim informacijama za sada nepoznati muškarac pogođen je u leđa a metak mu je izašao na grudi. Hitno je primljen u bolnicu i njegovo stanje je ozbiljno. U gradu se čuju rafali i situacija je dramatična. Riječ je o Srećku Sofronijeviću iz Zvečana.

“Ozljeda je nanesena vatrenim oružjm, ustreljen je u predjelu grudnog koša. Ozlijeđena mu je lopatica i rebro, spremamo se za operacijsku salu kako bi mu izvadili metak. On se nalazi u intezivnoj njezi i u teškom je stanju”, rekao je za Kosovo Online kirurg Zlatan Elek, direktor KBC Kosovska Mitrovica.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju priopćio je da je na desetine Srba ozlijeđeno u današnjoj akciji kosovske policije. U KBC Kosovska Mitrovica zaprimljeno je šest ozlijeđenih Srba, javlja Kosovo Online te dodaje da su građani Zvečana počeli dizati barikade. Kurir piše da je grupa muškaraca iz Leposavića krenula prema Kosovskoj Mitrovici.

Kosovska policija uhitila je muškarca srpske nacionalnosti u Zvečanu, javlja prištinski portal Indeks online. Kosovo Online javlja da su specijalci blokirali most kod Dudinog krša nedaleko Zvečana na sjeveru Kosova.

Oštećeni automobili

Kosovska policija je priopćila da je u ranim jutarnjim satima započela policijsku operaciju “u cilju realizacije strateških ciljeva na sprječavanju kaznenih dela, posebno u borbi protiv krijumčarenja robe”. Navode da se akcija provodu u regiji Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Sjeverne Mitrovice.

“Sve policijske radnje provode se u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvima i sudovima, a odnose se na provjere i pretrese na različitim lokacijama kao što su kuće, stambeni i poslovni prostori, skladišta robe. Kao rezultat intenzivnih akcija i profesionalnih radnji kosovske policije i carine, do sada je zaplijenjena raznovrsna roba koja služi kao materijalni dokaz”, navodi se u priopćenju.

Tijekom sukoba policije i okupljenih Srba oštećeno je više parkiranih automobila, a jedan je zapaljen na križanju između Srednje tehničke škole “Mihailo Petrović-Alas” i Bošnjačke mahale, javlja Koha.net.

Pripadnici Kosovske policije su se počeli povlače iz Zvečana, a na putu su snimljene čahure od bojeve municije.

Kosovska policija objavila je fotografije zaplijenjene robe za koju se u priopćenju policije navodi da je materijalni dokaz. Na fotografijama se vide čokoladice, žuti sok, bomboni i žvake, piše Blic.

Vučić otputovao u Rašku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je otputovati prema Raškoj na hitan sastanak s predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji, pišu Novosti. Tamo bi trebao biti sastanak sa čelnicima srpskih općina, prenosi Kurir.

Oglasila se i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

“Pozivam međunarodnu zajednicu, NATO i KFOR, da hitno reagiraju i zauzdaju Albina Kurtija. Situacija je više nego dramatična i ovo je posljednji trenutak u kojem je neophodna jasna reakcija kako bi se zaustavila ludačka politika koju provodi Priština. Ovakvo ponašanje je prevršilo svaku mjeru i dovodi nas na ivicu kaosa”, poručila je.

Gradonačelnik apelira na razboritost

Javio se gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, koji je apelirao na smirenost i suzdržanost, prenosi RTK2.

“Nakon današnje akcije kosovske policije i Specijalne jedinice u Severnoj Mitrovici, koja je počela u ranim jutarnjim satima i koja još uvek traje, gradonačelnik Agim Bahtiri apelira na zrelost i razboritost građana, da ne nasedaju na provokacije i bilo kakve neugodne situacije, da zadrže pribranost, i ni na koji način ne postanu dio akcija koje bi destabilizirale sigurnost, već da djeluju samo po zapovijedima Kosovske policije”, navodi se u priopćenju općine Južna  Mitrovica.

Petar Petković, ravnatelj srpskog Ureda za Kosovo, rekao je da je akcija “još jedna provokacija premijera privremenih institucija u Prištini Albina Kurtija pred lokalne izbore”. Tvrdi da je o svemu obavijestio posebnog izvjestitelja EU za dijalog Miroslava Lajčaka, javlja RTS.

Petković je rekao da je takvo ponašanje Prištine prevršilo svaku mjeru. “Dok mi sve rješavamo dijalogom, imate Kurtija i druge koji krizama rješavaju stvari kako bi zauzeli sjever Kosova što im je opsesija. Pokušavaju kriminalizirati sjever”, rekao je Petković za prodržavnu televiziju Happy.

Tvrdi da vlasti u Prištini posljednjim potezima pokušavaju “kompenzirati poniženje koje su pretrpjeli dogovorom u Bruxellesu”.

Kurti tvrdi da je akcija završena

Premijer Kosova Albin Kurti pozvao je nakon akcije kosovske policije u Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu na smirivanje situacije uz poruku da je akcija završena, prenosi Gazeta ekspres.

“Rano jutros, Kosovska policija je, u cilju borbe protiv krijumčarenja, započela racije na nekoliko lokacija u Prištini, Peći i Sjevernoj i Južnoj Mitrovici”, rekao je i dodao da su tim policijskim radnjama prethodile intenzivne istrage i da se akcije naređuju i koordiniraju s nadležnim tužiteljstvima i sudovima.

Naglasio je da je zaplijenjena druga roba, koja također predstavlja materijalne dokaze. “Zločin i kriminalne grupe neće se tolerirati i protiv njih će se voditi borba. Borićemo se i spriječiti šverc. Današnja policijska akcija je završena. Pozivam građane u Sjevernoj Mitrovici da ne nasjedaju na neke medije u Srbiji koji štite kriminal, korupciju i šverc i žele da ih politiziraju i etniziraju”, poručio je Kurti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari