DRAMA U KATALONIJI Povjesničar Tvrtko Jakovina otkriva što bi se dalje moglo događati

Imamo još 24 sata da katalonska vlada proglasi neovisnost od čega nisu odustali i postoji mogućnost da španjolska vlada povuče katalonsku autonomiju i stavi je van zakona

Gost RTL Direkta je bio povjesničar Tvrtko Jakovina koji je komentirao dramatične dane koje potresaju Kataloniji.

Vrlo je zanimljivo kada se te katalonske separatističke težnje preslikaju na ove naše prostore dosta smo svi mi, pa i hrvatska vlada umjereni i poručili smo da su to unutarnje stvari Španjolske. Mi koji koji smo suverenitet izvojevali referendumom i ratom nekako smo skeprični kad to drugi rade?

Prije 20 godina i mi bismo drugačije gledali, kao što su Katalonci na nas gledali drugačije- Sjećam se onih koji su sa sportašima 1992. godine bili u Barceloni da su govorili o hrvatskim zastavama na prozorima uz katalonske zastave, što je naravno bila poruka kralju. Zanimljivo da se on nije oglasio u ovoj krizi što je donekle izgovor i opravdanje za hrvatsku reakciju. Hrvatska vjerojatno čeka što će napraviti druge važnije zemlje.

Svi su nekako suzdržani prema separastičkim pokretima?

U Kataloniji do kraja nije jasna situacija, 40 posto je onih koji su za neovisnost. Na referendum je izašlo nešto više od 2,5 milijuna ljudi na birališta to je još uvijek ni polovica biračkog tijela. I s takvim postupkom govoriti o neovisnosti nije baš možda fer. Katalonska vlada je okrenula cijelu priču da se imaju pravo izjasniti. No, to po španjolskom ustavu nije moguće, ali ustavi se mijenjaju. Taj ustav je star, 40 godina je na snazi, ali to je druga priča nakon jučerašnjeg dana. Španjolska vlada mogla je igrati opreznije da se ovo policijsko nasilje ne pretvori u širi pokret što je to bilo do prekjučer.

Čuli ste ste se kolegama tamo, je li se strasti smiruju ili ne?

Ne zna se. Ako u 48 sati, a imamo još 24 sata, katalonska vlada proglasi neovisnost od čega nisu odustali postoji mogućnost da španjolska vlada povuče katalonsku autonomiju i stavi je van zakona i to bi moglo izazvati dodatne probleme. S druge strane postoji mogućnost da se ne dogodi previše, ali je pitanje što će biti dalje jer Rajoy neće imati potporu ni za proračun te kakva će biti situacija vlade. Zatresla je situacija ne samo u Kataloniji, nego u cijeloj Španjolskoj, a i u Europskoj uniji, što nikome nije dobro.

Kažu da povijest ne pamti bitku za neovisnost bez bar 10 tisuća ili 100 tisuća mrtvih?

Ne, ima i takvih bitaka i pun jeftinijih bitaka od toga, ovdje bi bilo dobro kada bi ostalo na ovome, ali ja mislim da ovdje nije gotova faza borbe za neovisnost.

Cijeli intervju pogledajte u videu.

Zoran Šprajc

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari