DRAMI NEMA KRAJA: 3. maj zatražio od Horvata pomoć, u Uljaniku se sprema novi štrajk – sutra rok?

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Uljaniku stiže novi udarac – kanadski naručitelj otkazao im je ugovor o gradnji broda. U mjesec dana to je 5. veliki izgubljeni posao

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Uz to upitna je isplata plaća za rujan, a radnici su spremni za ulicu. Kritično je i u 3-ćem maju gdje se otkazuju poslovi, a spas vide jedino u rukama Vlade.

Trećemajci su o dramatičnom stanju ministru gospodarstva pisali u petak, ali odgovora nema.

„Ovdje je 1600 radnih mjesta upitno, ali isto jako puno državnih jamstava gdje su upitne i koje bi mogle doći na naplatu u državni proračun“, kaže predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić.

3. maju blokiran je račun, nije skupljeno ni pola novca za iduću plaću, otkazuju se novogradnje, materijala nema pa iako svi radnici dolaze na posao, radi ih 20-ak posto.

„Kolege radnici ne žele vjerovati u ništa negativno, žele vjerovati da će 3. maj opstati“, ističe radnik Brodogradilišta 3. maj Elvir Dizdarević.

Kako bi branio interese 3. maja, Šoljić se kandidirao u Nadzorni odbor Uljanika, za što ne želi nikakvu naknadu osim putnih troškova do Pule. Kolege sve nade polažu u njega, jer ih Uljanik ništa ne pita, a direktor Percan s kojim imaju sastanak svakog utorka je, kažu, potpuno neučinkovit.

„A kad će doć materijali to slušamo 48 tjedana, drugi utorak, za 15 dana“, poručuje radnik Brodogradilišta 3. maj Veljko Todorović.

„Svaki put imam deja vu, uvijek iste gluposti i mlaćenje prazne slame, apsolutno ništa. Čovjek nas ne zastupa, znači prvi operativac, direktor društva ništa i na svim razinama je upravo tako bilo i zato je 3. maj u ovakvoj situaciji kao što je“, kaže radnik Brodogradilišta 3. maj Boris Bučanac.

Uljanikovci pak, koji su za srijedu najavili štrajk dogovaraju da ih toga dana na sastanak primi ministar gospodarstva, isti onaj koji trećemajcima nije odgovorio ni slova.

„Pošto nam vrijeme ističe, a ne dobivamo nikakve informacije ni od resornog ministarstva, ni od Vlade i pošto nam kroz nekakvih dva, dva i pol tjedna silom zakona stiže stečaj mi nemamo drugo oružje nego taj štrajk“, jasno će član Stožera za obranu brodogradnje Uljanik Samir Hadžić.

Žele znati je li stečaj ono na što ide država, novi ulagač ili nešto treće. Svjesni da štrajk u Puli ne bi imao nikakvoga smisla, umjesto u srijedu krajem tjedna Uljanikovci će okupirati Markov trg.
Maja Brkljača

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari