PUT OD 6 TISUĆA KM

Video |Dvojica hrvatskih branitelja preveslat će Atlantik! ‘Bit će tu kušnje s prirodom, ali i lakše u odnosu na što smo prošli’

Idi na originalni članak
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Do danas je ovaj pothvat uspio posadama iz 31 zemlje, a 9 je veslača nestalo u oceanu za vrijeme plovidbe

Oglas

Branili su Hrvatsku u Domovinskome ratu, a sada žele preveslati Atlantik. Branitelji Werner Ilić i Martin Cruickshank uskoro kreću u pothvat života. U malenom čamcu veslat će više od 6 tisuća kilometara. Riječ je o jednom od najtežih izazova na svijetu, a ako u tome i uspiju, upisat će našu zemlju u Ligu naroda prekooceanskih veslača, izvještava Marko Šiklić za RTL Vijesti.

Zajedno su ratovali, a sada će u veslačkom čamcu snage, kako se šale, dva konja pokušati prijeći Atlantik. Riskiranje života nije im nepoznanica. Amerikanac i Škot u Hrvatsku su stigli 91. i stali na prvu crtu obrane.

„Bit će tu i kušnje s majkom prirodom i sigurno ćemo naići na velike valove, nevrijeme, ali mislimo da će ovaj pothvat biti puno lakši u odnosu na ono što smo prošli“, kazao je Werner Ilić, umirovljeni brigadir Hrvatske vojske.

Ekstremni podvig počinju na 30. godišnjicu međunarodnog priznanja Hrvatske.

Više pogledajte u video prilogu RTL-a:

U čamcu dugom 7 metara veslat će Kolumbovom rutom, od Kanarskih otoka do Martiniquea na Karibima, i u 90 dana prijeći 6500 kilometara.

„Toe je naš toalet, WC, naša kuhinja, restoran, sve radimo ovdje, tri mjeseca. On i ja. Teško je! Svaki dan je isti. Gledate more i nebo“, poručio je Martin Cruickshank, hrvatski branitelj pokazujući čamac.

Na brodu je jedno veslačko mjesto na kojem će se izmjenjivati svaka dva sata. Hrana koju nose je u prahu, ukupno 540 paketa.

„90 dana tri obroka dnevno, dodaje se u vrelu vodu i čeka se par minuta. Za doručak zobene pahuljice i jagode, za ručak piletina i riža, a za večeru govedina i nekakvo povrće“, rekao je Werner.

Do danas je ovaj pothvat uspio posadama iz 31 zemlje, a 9 je veslača nestalo u oceanu za vrijeme plovidbe.

„Kad je val tri-četiri puta veći od broda. Ti si mali, kao prah na oceanu“, kazao je Martin.

Ovaj dvojac veslat će za Banovinu, kako bi se prikupila sredstva za izgradnju edukativno-rehabilitacijskog centra za djecu i branitelje.

„Znamo što hoćemo, a što ćemo napraviti ovisi o svima nama, koliko ćemo prepoznati njihovu žrtvu i trud i što žele napravit“, izjavio je Dražen Hrženjak, voditelj projekta Veslom preko Atlantskog oceana.

Sreću im je poželio i ministar branitelja.

„I da sa što manje tereta, i sa što manje poteškoća realiziraju i ovu misiju. Hrvatski branitelji su pobjednici i uvjeren sam i ovaj put u pobjedu“, poručio je Tomo Medved (HDZ), ministar hrvatskih branitelja.

„Ja sam čovjek koji vjeruje u Boga, državu i obitelj, baš tim redoslijedom. I normalno, bez podrške obitelji ništa od ovog ne bi bilo moguće“, kazao je Werner.

Hoće li uspjeti, nimalo ne sumnjaju i već znaju što će prvo učiniti kad se vrate, zagrliti supruge, izvještava Marko Šiklić za RTL Vijesti.

Exit mobile version