PUT OD 6 TISUĆA KM

Video | Dvojica hrvatskih branitelja preveslat će Atlantik! ‘Bit će tu kušnje s prirodom, ali i lakše u odnosu na što smo prošli’

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Do danas je ovaj pothvat uspio posadama iz 31 zemlje, a 9 je veslača nestalo u oceanu za vrijeme plovidbe

Branili su Hrvatsku u Domovinskome ratu, a sada žele preveslati Atlantik. Branitelji Werner Ilić i Martin Cruickshank uskoro kreću u pothvat života. U malenom čamcu veslat će više od 6 tisuća kilometara. Riječ je o jednom od najtežih izazova na svijetu, a ako u tome i uspiju, upisat će našu zemlju u Ligu naroda prekooceanskih veslača, izvještava Marko Šiklić za RTL Vijesti.

Zajedno su ratovali, a sada će u veslačkom čamcu snage, kako se šale, dva konja pokušati prijeći Atlantik. Riskiranje života nije im nepoznanica. Amerikanac i Škot u Hrvatsku su stigli 91. i stali na prvu crtu obrane.

„Bit će tu i kušnje s majkom prirodom i sigurno ćemo naići na velike valove, nevrijeme, ali mislimo da će ovaj pothvat biti puno lakši u odnosu na ono što smo prošli“, kazao je Werner Ilić, umirovljeni brigadir Hrvatske vojske.

Ekstremni podvig počinju na 30. godišnjicu međunarodnog priznanja Hrvatske.

Više pogledajte u video prilogu RTL-a:

U čamcu dugom 7 metara veslat će Kolumbovom rutom, od Kanarskih otoka do Martiniquea na Karibima, i u 90 dana prijeći 6500 kilometara.

„Toe je naš toalet, WC, naša kuhinja, restoran, sve radimo ovdje, tri mjeseca. On i ja. Teško je! Svaki dan je isti. Gledate more i nebo“, poručio je Martin Cruickshank, hrvatski branitelj pokazujući čamac.

Na brodu je jedno veslačko mjesto na kojem će se izmjenjivati svaka dva sata. Hrana koju nose je u prahu, ukupno 540 paketa.

„90 dana tri obroka dnevno, dodaje se u vrelu vodu i čeka se par minuta. Za doručak zobene pahuljice i jagode, za ručak piletina i riža, a za večeru govedina i nekakvo povrće“, rekao je Werner.

Do danas je ovaj pothvat uspio posadama iz 31 zemlje, a 9 je veslača nestalo u oceanu za vrijeme plovidbe.

„Kad je val tri-četiri puta veći od broda. Ti si mali, kao prah na oceanu“, kazao je Martin.

Ovaj dvojac veslat će za Banovinu, kako bi se prikupila sredstva za izgradnju edukativno-rehabilitacijskog centra za djecu i branitelje.

„Znamo što hoćemo, a što ćemo napraviti ovisi o svima nama, koliko ćemo prepoznati njihovu žrtvu i trud i što žele napravit“, izjavio je Dražen Hrženjak, voditelj projekta Veslom preko Atlantskog oceana.

Sreću im je poželio i ministar branitelja.

„I da sa što manje tereta, i sa što manje poteškoća realiziraju i ovu misiju. Hrvatski branitelji su pobjednici i uvjeren sam i ovaj put u pobjedu“, poručio je Tomo Medved (HDZ), ministar hrvatskih branitelja.

„Ja sam čovjek koji vjeruje u Boga, državu i obitelj, baš tim redoslijedom. I normalno, bez podrške obitelji ništa od ovog ne bi bilo moguće“, kazao je Werner.

Hoće li uspjeti, nimalo ne sumnjaju i već znaju što će prvo učiniti kad se vrate, zagrliti supruge, izvještava Marko Šiklić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari