EKSKLUZIVNO Hrvatica iz Šri Lanke za RTL: ‘Atmosfera je napeta. Rekli su nam da ne idemo na javna mjesta’

Među onima koji su na vrijeme napustili glavni grad i spasili život je i Hrvatica Josipa Maslač-Petričević

Proslava Uskrsa u Šri Lanki pretvorila se u nezapamćenu tragediju. U nizu eksplozija u glavnom gradu Colombu živote je izgubilo više od 200 ljudi, dok je ranjenih više oko 450. Bombaši samoubojice kao metu su odabrali lokalne crkve i hotele pune turista.

Policija je dosad uhitila nekoliko osoba koje se povezuje s ovim terorističkim napadom, a diljem zemlje uveden je policijski sat. Za napad dosad nitko nije preuzeo odgovornost. Upozoravamo da su pojedine snimke u prilogu uznemirujuće.

“Dan blagdana koji slavi život pretvorio se u dan smrti i tuge”

Šest eksplozija odjekivalo je glavnim gradom Šri Lanke, Colombom u jutarnjim satima. U napadu ekstremista na tri crkve i tri luksuzna hotela poginulo je najmanje 207 osoba, a nekoliko stotina ih je ozlijeđeno. Dan blagdana koji slavi život pretvorio se u dan smrti i tuge. Mještani i turisti – u panici.

Ubrzo su uslijedili novi napadi. Dva veća grada na obje strane otoka pogođena su u seriji napada. U crkvi u Negombu najmanje 60-ak poginulih, čime broj mrtvih premašuje 200. U jednoj od racija za počiniteljima bombaš samoubojica ubio je i troje pripadnika specijalne policije.

“Osuđujem ove napade koji su usmjereni na vjerska okupljališta i luksuzne hotele. Svi moramo pod hitno uspostaviti red i mir u zemlji”, rekao je danas premijer Šri Lanke Ranil Wicremesinghe.

“Niste sigurni ni u Europi ni u egzotičnim zemljama”

U cijeloj zemlji uveden je policijski sat. Strah na ulicama, ali i na zatvorenom. Među onima koji su na vrijeme napustili glavni grad i time pukom srećom spasili vlastiti život je i Hrvatica Josipa Maslač-Petričević koja nam se javila sa Šri Lanke. Samo dan prije odsjela je u jednom od napadnutih hotela.

“Turistički vodič nam je rekao da nam, nažalost, mora reći lošu vijest, da se dogodio serijski niz napada na crkve i na hotele. Atmosfera je napeta, dobivamo instrukcije da ne idemo na javna mjesta, to je baš na današnji dan na Uskrs i informacije su da se radi o religijskom sukobu”, kazala je Maslač-Petričević za RTL.

Najmanje sedam osoba je uhićeno jer ih se povezuje s napadima. Iako je riječ o ekstremističkom činu, još nijedna radikalna skupina nije preuzela odgovornost za napade. Među stradalima je i 27 stranih državljana.

“Jednostavno postajete nemoćni jer više nema pravila ni kada, ni gdje. Niste sigurni ni u Europi ni u egzotičnim zemljama. Sami morate odlučiti želite li ići ili ne ići. A da je pošast terorizma je. Da je strah, je. Nije ugodno”, zaključuje Maslač-Petričević.

Policija upozorava da zbog panike često u javnost izlaze i netočne informacije što će biti kažnjivo. Stupanj sigurnosti na Šri Lanki na najvišoj je razini.
Ema Bašić

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari