EKSKLUZIVNO: Osobni bankrot zatražilo je skoro 700 Hrvata, a postoje samo dvojica stečajnih povjerenika

Od oko 320 tisuća blokiranih građana, neki su morali doslovce bankrotirati! Dvije godine na snazi je zakon koji nudi osobni bankrot onima koji ne mogu plaćati svoje dugove

U državnom stanu, u centru Zaboka, živi Miljenko Škalec. Puna dva mjeseca službeno je – bankrotiran!

Put u bankrot počeo je 2011. godine kad je ušao na listu 300-tinjak tisuća blokiranih.

“Bio sam jamac i sjeo mi je na naplatu kredit – uz moj kredit koji sam plaćao uredno, sjeo je još taj kredit, javljaju se problemi – gubljenje posla i stalnog prihoda”, kazao nam je Miljenko Škalec.

Šest godina pokušavao je, makar nezaposlen, vratiti dugove. No, za to bi morao imati najmanje 4500 kuna mjesečno.

“Ja ne bježim od dugova, nisam socijalni slučaj, ja želim vratiti dugove. No što se događalo? Da sam otplaćivao 1200 kn, a 1800 kn su mi mjesečno rasli dugovi. Tim zakonom, tim načinom dugove je nemoguće vratiti i onda sam proglasio bankrot”, dodaje Miljenko.

Škalec ima svog stečajnog povjerenika i točan izračun na što smije trošiti 3100 kn plaće koju prima na novom radnom mjestu.

Smije trošiti samo na osnovne životne potrebe, hranu, lijekove… Na kruh smije potrošiti 200 kn mjesečno.

Najviše je dužan banci i komunalnim tvrtkama. Kako bi naplatili svoj dug, neki su pokrenuli ovrhu nad njegovom imovinom. Tako su mu prije par tjedana došli po zadnje što mu je ostalo.

“Oduzeli su mi televizor i DVD. Maksimalno 500 kn, neznatna vrijednost, ali nije problem što su oduzeli nego što se ne poštuje zakon. Radio su ostavili, ali on je pokvaren. Vašu današnju emisiju gledat ću kod prijatelja”, priča Miljenko.

Upravo zbog oduzetog televizora Škalec je odlučio stati pred kamere. Po zakonu sud nije smio dozvoliti ovrhu, kaže to i njegov stečajni povjerenik.

“U stečaju potrošača primjenjuje se zakon koji kaže da se svi postupci ovrhe u stečaju prekidaju pa je tako u ovom stečaju ovrha nad imovinom Škareca trebala biti prekinuta”, izjavio je Stjepan Rakarec, stečajni povjerenik.

Osobni bankrot trebao je pomoći građanima, ali pitanje je – znaju li ga na sudovima primjenjivati?

Miljenko ni sam nije siguran je li mu bila dobra ideja proglasiti bankrot.

Miljenko Škalec jedan je od 83 službeno bankrotiranih građana. A ni težak put od 5 godina stečaja ne jamči mu da će iz svega izaći slobodan od dugova.

Kako RTL ekskluzivno doznaje, stečaj potrošača ili osobni bankrot zatražilo je gotovo 700 građana – a postoje samo dvojica stečajnih povjerenika! U dvije godine 90 građana je već uspjelo izići iz bankrota i sada su u sustavu provjere ponašanja. Njih 83-oje još je u stečaju. Ministar pravosuđa za RTL kaže da je svjestan propusta u sustavu i da sljedeće godine stižu promjene i tog zakona.

“Postoje određene organizacijske mjere koje treba donijeti sljedeće godine kako bi omogućili funkcioniranje tog instituta. Dosadašnje analize nisu dale dobre rezultate, zakon nije polučio ono što smo tražili, imamo vrlo mali broj povjerenika”, poručio je Dražen Bošnjaković (HDZ), ministar pravosuđa.

Marina Barukčić

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari