Photo: Dusko Marusic /PIXSELL

Nove kamere su iznimne kvalitete i vide sve, odnosno, gotovo svaki detalj u automobilu

Hrvatska ne posustaje u borbi za sigurnije prometnice. Samo je sinoć karlovačka policija uhvatila 25-ero pijanih vozača, a kada se uvjerite u efikasnost video nadzora prometnica diljem zemlje, sljedeći puta kada sjednete za volan dva puta ćete promisliti kako vozite.

Prije dva mjeseca na državne je ceste postavljeno je 59 novih modernih kamera koje su itekako imale posla. Baš kao i oni koji poslije ispisuju kazne.

Otkrivamo prve rezultate koliko ste prebrzo vozili i koliko često, a za RTL Danas, Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a, otkrio još neke detalje.

“Dolaze i nove kamere. Već sljedeće godine idemo sa 16 novih kamera na 28 lokacija, a one će biti na području cijele Hrvatske. Dolaze i na područje PU zadarske, šibensko-knineske, splitsko-dalmatinske, vukovarsko-srijemske, brodsko-posavske i požeško-slavonske”, kazao je Mataija.

“Već sada u ovom trenutku pokrili smo većinu policijskih uprava određenim kamerama što nam je i bio cilj. Tamo gdje smo ih postavili, brzina se smanjila. Kamere imaju ne samo represivnu, nego i preventivnu svrhu. Osim brzine otkrivaju još neke prekrašaje: je li vazač bio vezan, je li koristio mobitel, nepropisno pretjecao…”, kaže Mataija.

Dva mjeseca je na snazi novi zakon: “Prvi rezultati pokazuju da je itekako donio rezultate. Što se tiče statistike bilježimo smanjenje svih statističkih pokazatelja. Najvažnije je da je 17 posto manje smrtno stradalih.”

Naime, nove kamere su iznimne kvalitete i vide sve. Kvaliteta im je toliko dobra da se u automobilima vide gotovo svi detalji.

Upravo zbog toga, vozači su počeli više paziti po cestama.

Novim fiksnim kamerama u prva dva mjeseca zabilježeno je čak 50 tisuća prometnih prekršaja, što znači u prosjeku 833 dnevno. Najčešći je bio brzina.

Kamere su raspoređene po cijeloj Hrvatskoj, iako ih neke županije još uvijek nemaju. Sve zajedno raspoređeno je 122 kućišta i 59 kamera.

Najviše ih je u ličko-senjskoj županiji, jer je najveća policijska uprava i kroz nju prolaze najvažniji međunarodni pravci, pa se brzina ovdje mjeri na 10 lokacija.

“Utvrdili smo 5.400 prekršaja do jutros. Znači obavijesti idu na teren i mogu vam reći da jako preventivno djeluje. Ipak na područjima gdje su kamere sporije se vozi i sigurnost u prometu je veća”, kaže Nikola Karić, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU ličko-senjske.

Uz to što se vide svi prekršaji, kazne se šalju i strancima – onima iz Europske unije automatski u njihovu zemlju, a ostale kazna čeka na granici prilikom ponovnog ulaska u našu zemlju.

“Kada su stranci u pitanju, za sada imamo samo da smo odaslali obavijesti, povratno nemamo još ništa jer je tek dva mjeseca prošlo, tako da nemamo još iskustvo na koji način, u kojoj mjeri i kako će stranci plaćati kazne”, otkriva Karić.

Osim kamera na stupovima, uskoro policija počinje koristiti 76 ručnih i 32 stacionarna uređaja, koji slike također automatski dostavljaju na centralni server MUP-a, no prometna psihologinja LJiljana Mikuš upozorava:

“Vozači će voditi o njima računa, ponašati se opreznije, ali nezgodno je da je takva svaka promjena kratkog vijeka. Vrlo brzo ljudi se naviknu i na strože kazne i na kamere i na sve druge elemente kojima pokušavamo podići prometnu sigurnost.”

Policija za sad zadovoljna. Postavljanjem fiksnih kamera i preventivnim učinkom, broj poginulih pao je za 20 posto.
Ivana Ivanda Rožić

Više u VIDEOPRILOGU: