EKSKLUZIVNO: Tko stoji iza privatne kompanije koja zarađuje milijune na državnim poslovima?

MUP nakon 23 godine otvara pitanje Centra za vozila Hrvatske. Nekad je to bilo državno poduzeće – sve do privatizacije 1993. godine. Sada je u privatnim rukama desetak dioničara, ali i dalje zarađuju na javnim poslovima

Već 23 godine, privatna tvrtka – Centar za vozila Hrvatske – zarađuje milijune na javnim poslovima. To zakonsko pravo stekli su pretvorbom i privatizacijom.

“Javni natječaj nije ponavljan od ranih 90-ih, a mislim da za to nema ni tehnčkog smisla. Vrlo slične sustave imate u zapadnim zemljama kao što je Njemačka”, kaže direktor Centra za vozila Hrvatske Goran Pejić.

Samo prošle godine imali su dobit od 32,7 milijuna kuna. Jedini su koji rade ovaj posao na tržištu Hrvatske zbog čega je proljetos Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja poslala upozorenje.

“Agencija je MUP-u skretala pozornost na potrebu ozbiljnog razmatranja izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama u tom segmentu, na način da se razdvoje javne ovlasti reguliranja djelatnosti tehničkih pregleda vozila od obavljanja tehničkih pregleda u stanicama za tehnički pregled…”

Od tada ništa se ne događa. Danas Agencija po tom pitanju ne želi ni istupati. Međutim, Ministar Orepić pod čijom je nadležnošću rad Centra, ekskluzivno za RTL, najavljuje da će uskoro, prvi put nakon 23 godine, preispitati poziciju te kompanije.

“Uistinu tema zahtjeva kvalitetnu analizu i ono što mogu potvrditi da će brzo biti aktualna ta tema o kojoj ćemo razgovarati i to javno dobro približiti građanima”, poručuje Orepić.

Rješenje o privatizaciji Centra potpisao je ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak ’93. godine. Otkrio nam je i zašto.

“Koliko se ja sjećam, MUP je bio u sukobu interesa da s jedne strane ima nadzor nad ispravnošću vozila, a s druge strane kontrolira tu ispravnost. Tako da se ja ne sjećam detalja, ali trebalo bi preispitati, zašto bi netko imao monopol ako nije potrebno”, kaže Jarnjak.

Nakon privatizacije, većinski vlasnik postaje Stipo Lozić Baškarad – nekadašnji šef tehničkih pregleda u jugoslavenskom SUP-u. Tako kreću i sumnje da se iza ostalih dioničara kriju bivši policijski službenici.

“Da vam ja bilo što kažem u tom pogledu bih improvizirao. Lako se razgovara s tim ljudima”, poručuje Jarnjak.

Do službenih vlasnika nije bilo lako doći. Jedina koja se javila na telefon je Zinajda Stuhne – vlasnica jedne dionice, ali i članica Nadzornog odbora. Tvrdi da je njezina dionica nevažna, a sva nagađanja da su stvarni dioničari bivši čelnici MUP-a, pa neki i nekadašnjeg SUP-a – naziva smiješnim.

Nakon smrti Lozića, Upravom Centra upravljaju redom bivši pripadnici MUP-a: najprije Jarnjakov nasljednik, bivši ministar policije Ivan Penić – a danas Davorin Pavlović – nekadašnji šef tehnike u MUP-u koji je s Tomislavom Karamarkom bio u tvrtki za sigurnosno savjetovanje Soboli.

Za vrijeme Račanove Vlade pokušalo se mijenjati pravila – sijeća se toga i bivši SDP-ov ministar policije.

“Točno je da smo radili na pripremi zakona, nažalost bilo je prekasno da ga privedemo kraju. Moram priznati da na mene nitko nije pokušao vršiti pritisak ni s mrkvom ni s batinom”, kaže ministar unutarnjih poslova (2000.-2003.) Šime Lučin.

Neslužbeno doznajemo da je čak i DORH prije par godina provjeravao poslovanje Centra, no službene istrage nije bilo. Sada će svoju analizu provesti i ministar Orepić. Tek tada javnost bi mogla dobiti i odgovor na pitanje – jesu li poznati dioničari uistinu pravi vlasnici kompanije koja je u zadnjih 20-ak godina zaradila nekoliko stotina milijuna kuna.
Marina Barukčić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari