EKSKUZIVNO Pogledajte kako će izgledati Pelješki most, životno djelo Slovenca koji će spojiti Hrvatsku

Ekskluzivno vas vodimo u Slovensku Bistricu gdje živi i radi Marjan Pipenbaher, Slovenac čiji će most spojiti Hrvatsku

“Zabijanje pilota na stupnim mjetima 4 i 5 će trajati više od godinu dana. Znači da će tek nakon godinu dana se pojaviti pilotne glavnice. Ovdje se zabijaju piloti od 125 metara. Dubina mora je konstantna 27 metara, znači još 100 metara u meku glinu”, objašnjava Marjan.

Maketu mosta poslao je u Dansku na testiranje pri udarima vjetra do 250 kilometara na sat. Konstrukcija je fleksibilna pa će izdržati nalete bure za vrijeme gradnje, a kasnije zbog ograde naleti vjetra neće smetati ni prometu.

“Napravili smo protiv vjetrenu zaštitu. Ova ograda je na neki način transparentna. Strujanje vjetra se propušta. Do 150 kilomedara na sat, do 200 praktično za redovni promet, osobna vozila i tovarna vozila neće biti nikakvih ograničenja”, tvrdi Marjan.

Most se nalazi na seizmološki jednom od najaktivnijih područja u zemlji pa se moralo misliti na potrese, ovaj bi trebao izdržati jačinu do 8 stupnjeva po Richteru. “On je dosta flekisbilan tako da može izdržat potresno opterećenje”, objašnjava Marjan.

Mislio je na to kako će priroda utjecati na sigurnost mosta, ali i kako će most utjecati na prirodu. “Ja uvijek kažem da most mora imat dušu, ne”, tvrdi. Marjan je ovog ljeta navršio 60 godina. Mašta o mirovini koju će provoditi u svojoj kući na Malom Lošinju, u zemlji u čijoj će povijesti će ostati upisan kao čovjek koji je spojio jug s ostatkom Hrvatske.

Kako će izgledati Pelješki most, ali i njegova gradnja, pogledajte u nastavku: