EUROPA O KORUPCIJI

EU PARLAMENT: Neovisnost pravosuđa u Hrvatskoj među najnižima je u Europskoj uniji!

Foto: RTL

Europarlamentarci u Bruxellesu pozivaju na uvođenje trajnog mehanizma za nadzor kršenja demokracije, korupcije, temeljnih prava i vladavine prava u zemljama Unije.

Europska unija uvodi jedinstven nadzor vladavine prava u svim članicama. Raspravljalo se o tome u Europskom parlamentu gdje upozoravaju da se u nekim zemljama temeljna načela Unije poput slobode, demokracije i ljudskih prava – ne poštuju te kako su plodno tlo za korupciju.

Europarlamentarci u Bruxellesu pozivaju na uvođenje trajnog mehanizma za nadzor kršenja demokracije, korupcije, temeljnih prava i vladavine prava u zemljama Unije. Za sve one koji ih krše – traže učinkovite sankcije kojima se ne bi kažnjavali građani, već bi odgovornost preuzimale Vlade.

80 posto Europljana smatra da je vladavina prava iznimno važna i da treba raditi na njezinoj provedbi i poštivanju u Europskoj uniji. Još 2016. izrađeno je izvješće, no situacija se u međuvremenu nije poboljšala.

Parlamentarci tvrde da je imidž Unije kao čuvara demokracije znatno narušen te kako on sada podupire visoku stopu tolerancije prema autoritarnim politikama.

Praćenje situacije u pojedinim zemljama neće srediti situaciju s vladavinom prava u Poljskoj ili Mađarskoj. Poljska ne poštuje presudu Suda Europske unije i mogli bismo takvih primjera dati mnogo.

Bugarskom narodu je dosta. Oni su na ulicama dan za danom, noć za noći već tri mjeseca. Dobili su batine od policije koja ih je prskala suzavcem, ali ne odustaju. Traže da prestanemo hraniti vampire koji isisavaju krv iz te zemlje.

Europska komisija još je prošli tjedan ocijenila borbu protiv korupcije u Hrvatskoj kao nedostatnu – i u zakonima i u praksi, osobito na lokalnoj razini. A navode i da je percepcija o neovisnosti pravosuđa u Hrvatskoj među najnižima u Europskoj uniji.