EU zabranjuje crne plombe u zubima! Evo kakva je točno razlika između bijelih i amalgamskih

Photo: Ilustracija (Marko Prpic/PIXSELL)

Bijele plombe koštaju od 200 do 300 kuna, a sustav obveznog zdravstvenog osiguranja ne pokriva sve troškove

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Crne plombe ili amalgamski ispuni više se ne smiju koristiti za stomatološko liječenje djece, trudnica i dojilja. Direktiva je to Europske unije koja je u svim zemljama članicama već stupila na snagu. Istražilili smo kakva je situacija u Hrvatskoj i kome HZZO pokriva stavljanje bijelih umjesto crnih plombi.

Od 1. srpnja crne amalgamske plombe zabranjene su kod djece mlađe od 15 godina, trudnica i dojilja, a takva praksa u Hrvatskoj postoji već dulje vrijeme.

Uz to što estetski nisu najbolje rješenje, crne plombe imaju još neke mane, ali i prednosti.

“One su dugotrajne i vrlo otporne. Međutim taj materijal je doista škodan, dokazano je da otpušta svoje djelove – tj. najtoksičnija je ta živa i njezne pare. Ali novija istraživanja pokazuju da i bijeli kompozitni ispuni imaju svoju škodljivost”, rekla nam je dječja stomatologinja Jesenka Jeličić.

Uz to, bijele plombe koštaju od 200 do 300 kuna, a sustav obveznog zdravstvenog osiguranja ne pokriva sve troškove.

Djeca do 18 godina imaju pravo na besplatne bijele plombe na svim zubima, a odrasli jedino na sjekutićima i očnjacima, odnosno od jedinice do trojke na gornjoj i donjoj čeljusti. Dok za ostale zube imaju pravo na amalgamske ispune.

“One su jeftine osiguranje ih pokriva i ima ih jako puno u našoj populaciji. Mene puno više roditelja i djece pita kako mogu izbjeliti zube nego što im smetaju amalgamski ispuni”, dodaje Jeličić.

Europska direktiva crne plombe zabranjuje zbog štetnosti žive za okoliš, a sve zemlje do iduće godine moraju uvesti mjere kako bi se njihova uporaba ukinula.

Zorana Čičak

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari