EU zabranjuje crne plombe u zubima! Evo kakva je točno razlika između bijelih i amalgamskih

Idi na originalni članak
Photo: Ilustracija (Marko Prpic/PIXSELL)

Bijele plombe koštaju od 200 do 300 kuna, a sustav obveznog zdravstvenog osiguranja ne pokriva sve troškove

Oglas

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Crne plombe ili amalgamski ispuni više se ne smiju koristiti za stomatološko liječenje djece, trudnica i dojilja. Direktiva je to Europske unije koja je u svim zemljama članicama već stupila na snagu. Istražilili smo kakva je situacija u Hrvatskoj i kome HZZO pokriva stavljanje bijelih umjesto crnih plombi.

Od 1. srpnja crne amalgamske plombe zabranjene su kod djece mlađe od 15 godina, trudnica i dojilja, a takva praksa u Hrvatskoj postoji već dulje vrijeme.

Uz to što estetski nisu najbolje rješenje, crne plombe imaju još neke mane, ali i prednosti.

“One su dugotrajne i vrlo otporne. Međutim taj materijal je doista škodan, dokazano je da otpušta svoje djelove – tj. najtoksičnija je ta živa i njezne pare. Ali novija istraživanja pokazuju da i bijeli kompozitni ispuni imaju svoju škodljivost”, rekla nam je dječja stomatologinja Jesenka Jeličić.

Uz to, bijele plombe koštaju od 200 do 300 kuna, a sustav obveznog zdravstvenog osiguranja ne pokriva sve troškove.

Djeca do 18 godina imaju pravo na besplatne bijele plombe na svim zubima, a odrasli jedino na sjekutićima i očnjacima, odnosno od jedinice do trojke na gornjoj i donjoj čeljusti. Dok za ostale zube imaju pravo na amalgamske ispune.

“One su jeftine osiguranje ih pokriva i ima ih jako puno u našoj populaciji. Mene puno više roditelja i djece pita kako mogu izbjeliti zube nego što im smetaju amalgamski ispuni”, dodaje Jeličić.

Europska direktiva crne plombe zabranjuje zbog štetnosti žive za okoliš, a sve zemlje do iduće godine moraju uvesti mjere kako bi se njihova uporaba ukinula.

Zorana Čičak

Exit mobile version