Europi prijeti ‘mediteranski uragan’! Hoće li doći do Hrvatske?

Klimatolozi smatraju da bi se broj medikena mogao povećati s klimatskim promjenama

U južnom Sredozemnom moru formira se ciklona nalik na tropsku koja bi se do vikenda mogla pretvoriti u najsnažniji zabilježeni mediteranski uragan, točnije, mediken (medicane), koji ima snagu poput uragana kategorije 2. Prate ga orkanski vjetrovi i poplave koje mogu ugroziti ljudske živote, izvijestio je portal Severe Weather Europe.

Zasad postoje još neke nesigurnosti oko njegove rute.

Prema posljednjim podacima, uragan bi u subotu navečer mogao pogoditi Kretu, a u nedjelju jugozapadni dio Turske. Kako dalje javlja ovaj meteorološki portal, formiranje uragana u Mediteranu potvrđuju modeli GFS, ECMWF i ARPEGE, s time da posljednji ukazuje na agresivnije i brže vjetrove koji bi se sredinom subotnjeg poslijepodneva približili grčkim obalama.

Razorne poplave

Do nedjelje navečer moguća je i obilna kiša, što znači da bi neke krajeve mogle ugroziti razorne poplave opasne po život, naročito na jugu Grčke. Što se nedjelje tiče, mediken bi se sa svojim snažnim vjetrovima trebao premjestiti na sjever nad Egejskim morem ili čak do obala Turske gdje bi mogao prouzročiti opasne poplave. Naime, iako se nazivaju mediteranskim uraganima, rijetko stvarno dostižu snage i razornost onih na Atlantskom ili Tihom oceanu.

Valja podsjetiti kako je mediken Numa, koji je pogodio Grčku 2017. godine, uzrokovao velike poplave i odnio 20-ak života.

Prema predviđanjima meteoroloških portala ovaj uragan bi trebao zaobići veći dio Jadrana. Ovisno o razvoju medikena moguće je da njegova fronta zahvati tek krajnji jug Jadrana kao 4. prosinca 2008. godine kada je ciklona Faust zahvatila južnu Dalmaciju. Klimatolozi smatraju da bi se broj medikena mogao povećati s klimatskim promjenama, piše Severe Weather Europe.

Konkretno, to nije uragan, pojašnjava naš meteorolog Nikola Vikić-Topić, već nešto jača ciklona koja ima neka svojstva nalik uraganu. Može biti vrlo opasna i u kratko vrijeme donijeti obilnu kišu te vjetar preko 100 km/h, nadodaje.

https://www.youtube.com/watch?v=HMGLIXem4uA

“Na nas neće ovaj put djelovati”, potvrdio je naš meteorolog Vikić-Topić.
Vijesti.hr
Severe Weather Europe

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari