"CJEPIVO JE SIGURNO"

Europska agencija za lijekove donijela odluku: ‘Cjepivo AstraZeneca je sigurno’

Strah od nuspojava pri korištenju AstraZenecinog cjepiva proširio se među europskim zemljama

Europska agencija za lijekove (EMA) donijela je procjenu o sigurnosti upotrebe cjepiva AstraZenece protiv covida-19. Podsjetimo, nekoliko europskih zemalja obustavile su njegovo korištenje zbog straha od nuspojava.

Obustavu je započela Austrija nakon što se saznalo da je jedna serija izazvala pojavu ugrušaka. Primjer Austrije slijedile su i Danska, Litva, Estonija, Norveška, Bugarska i Irska, pišu RTL-ove Vijesti.hr

Neke zemlje suspendirale su samo spornu seriju, dok su neke posve obustavile cijepljenje AstraZenecom. Od pojave problematike stvaranje krvih ugrušaka i nepovjerenja u cjepivo, oči su bile uprte u Europsku agenciju za lijekove. Sigurnosni odbor EMA-e poduzeo je detaljnu procjenu o malom broju slučajeva koji se odnose na pojavu krvnih ugrušaka do koje je došlo kod primatelja cjepiva.

EMA je objavila kako je AstraZenecino cjepivo sigurno.

Izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke izjavila je da je odbor presudio da je “ovo sigurno i djelotvorno cjepivo”, te su koristi veće od mogućih rizika. Cjepivo nije povezano s povećanjem ukupnog rizika od tromboembolijskih događaja ili krvnih ugrušaka.

”Još uvijek ne možemo sa sigurnošću izuzeti poveznicu između slučajeva koji su se pojavili i cjepiva. Stoga preporučujemo da se podigne svijest po pitanju ovih mogućih rizika. Privlačenjem pozornosti na ovakve slučajeve i davanje svih mogućih informacija zdravstvenim djelatnicima pomoći će pri uočavanju mogućih nuspojava. Također pokrećemo dodatne istrage kako bi razumjeli više o ovim rijetkim slučajevima”, naglasila je Cooke.

Cooke napominje da je samo prošli tjedan 2 500 ljudi umrlo zbog covida u samo jednom danu prošli tjedan, pa je stoga ova istraga bila najveći prioritet EMA-e. Rekla je da su mobilizirani europski stručnjaci za reviziju te da države članice imaju daljnje informacije kako bi imale informacije za formiranje svojih politika.

“Kada cijepite milijune ljudi, neizbježno je da se pojave neke teške nuspojave. Naš je zadatak da provedemo istragu. Posvećeni smo tome da odmah istražimo sve moguće dokaze. Današnji zaključak nam omogućuje da i dalje nastavimo kampanju cijepljenja i da građani EU uvijek budu informirani o svemu”, rekla je Cooke.

Doktorica Sabine Strauss, predsjednica Odbora za sigurnost cjepiva EMA, ponovo naglašava prednosti cjepiva i da nisu nađeni ”nikakvi dokazi o problema s kvalitetom ili serijom”. Kazala je da su istraženi pojedinačni slučajevi trombemboličkih događaja iz cijele Europe kako ne postoji veći ukupni rizik da se takve stvari dogode nakon cijepljenja, pišu RTL-ove Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari