BRANI SE ŠUTNJOM

Video | Evo koji su im motivi i honorari; Brazilka s kokainom u želucu riskirala život a kaznu će vjerojatno služiti u Hrvatskoj

Foto: PN USKOK

Kriminalisti smatraju – ako je prošla jedna mula, još pet ih prođe koje nikad ne otkriju

Brazilka koja je progutala gotovo kilogram kokaina i u želucu ga prenosila iz Južne Amerike – kaznu će vjerojatno služiti u Hrvatskoj gdje je i otkrivena.

I nije jedina. U samo par dana – na zagrebačkom aerodromu uhvaćene su dvije mule, a Ivana Ivanda Rožić doznaje neke njihove tajne, mogući motiv i honorar te kako uopće drogu uspiju danima zadržati u sebi.

Više pogledajte u videoprilogu RTL-a:

S jednom cimericom – u remetinečkoj ćeliji Brazilka koja je progutala 76 kapsula kokaina – čeka optužnicu u zatvoru. Na dva ispitivanja do sad – branila se šutnjom.

“Bio sam baš ovaj prošli tjedan u Remetincu kod nje, malo je to problem kod stranih državljana, s obzirom da trebamo pomoć tumača pogotovo kad je u pitanju jezik koji svi ne znaju pa se uskladiti s tumačem, ali bio sam na razgovoru. Zadovoljna je situacijom u Remetincu, i sobe u kojoj se snašla. Svjesna je svoje situacije i to je to”, govori odvjetnik uhićene Brazilke Neven Antić.

Droga koju je izbacila iz svog tijela još se mora vještačiti, a s obzirom da cijeli postupak ide brzo – optužnica bi mogla biti podignuta kroz mjesec ili dva dana. Odvjetnik razmišlja i o nagodbi.

U samo tjedan dana otkrili dvije mule

“Vidit ćemo dal’ ćemo ići s nekim sporazumom prema državnom odvjetniku da se probamo dogovoriti oko sankcije i očekujem vrlo brzo presudu. Vezano za postupak u Brazilu, kazneno djelo je počinjeno na teritoriju Republike Hrvatske – ovaj postupak će se tu dovršiti”, jasno će Antić.

S gutačima kokaina u kapsulama – europska kriminalistička praksa susreće se već godinama. Iako progutati pa čuvati toliko kokaina u probavnom traktu – nije baš tako jednostavno.

“Čovjek proguta malo veći predmet od tablete, pa je to teško gutat. Tehnika samog gutanja nije toliko komplicirana, postoje neki čajevi koji djeluju i kasnije čajevi da organizam može to izbaciti, i lubrikanti da podmaže i grkljan i želučanu šupljinu da trbušnu šupljinu može raširiti”, kaže nam kriminalist Dubravko Klarić.

Iznosi koji se dobiju za to – iznimno su mali, kaže Klarić. A rizik je prevelik, jer ako se razgradi plastična ampula, može doći do smrtne posljedice.

“To su do 1000 do 3000 kuna. Nedvojbeno je da su to siromašne osobe i da ne moraju čak biti iz krim miljea. Recimo sjeverni dio Južne Amerike, te mule koje se tamo pojavljuju, to su siromašni stanovnici tih država sjeverne Amerike koji za stvarno male iznose to rade”, govori Klarić.

U samo tjedan dana hrvatska carina zajedno s policijom otkrila je dvije mule koje su iz Brazila drogu prenosile u Hrvatsku. Kriminalisti smatraju – ako je prošla jedna mula, još pet ih prođe koje nikad ne otkriju, donose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari