Fekalije diljem Jadrana, kupačima prijete zarazne bolesti, primijećene i u Rijeci

Za zemlju koja živi isključivo od turizma, nimalo lijepa slika

Nakon što je u nekoliko navrata ove sezone plaža Gojača u Kaštel Sućurcu bila zatvorena kupači se mogu nabrojati na prste jedne ruke.

“Ja sam se kupala i hvala Bogu nisam nigdje završila. Ni u bolnici, ni nigdje”, sretna je Ivana iz kaštel Sućurca.

“Ono što je obilježilo ovu sezonu je onečišćenje mora u kaštelanskom zaljevu, što nije bio slučaj prethodne sezone što znači da smo ove godine, odnosno ovog ljeta intenzivirali praćenje kakvoće mora na tim lokacijama na kojima je utvrđeno onečišćenje – to je naša obveza”, istaknula je Tatjana Puljak s Odsjeka za ispitivanje mora i biologiju okoliša Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Ove godine fekalije su zagadile more u Puli, Rijeci, Dubrovniku, Starigradu Paklenici, Koločepu, na Zlatnom ratu u Bolu, u Kaštelima, Ugljanu, Dugom otoku i Korčuli te Visu. U Jadranu je sve više fekalija, a kupačima prijete i mnoge zarazne bolesti.

“Ne možemo govoriti da će netko ako se kupa u zagađenom moru 100 posto oboljeti. Naravno da su uvijek najosjetljivija djeca i starije osobe, imunokompromitirani. Može se dobiti neke crijevne zarazne bolesti, to je obično ljetna enteroviroza, proljev ili povraćanje”, upozorava Branka Jurčević Zidar, epidemiologinja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

“To su rijetke pojave da će baš more, odnosno zbog zagađenja izazivati impetigo, mnogo su opasniji bazeni”, napominje pedijatar Vjekoslav Krželj.

A osim iz kanalizacije, fekalije u more često dolaze i s kruzera.

”Prestrašno. Sad smo se kupali i pobjegli smo. To po vodi pliva, čuje se i smrdi. Baš sam se prepala da mi neće nešto po koži. Odmah me počelo svrbjeti”, tvrdi Manda Grgić iz Zagreba.

“Mislim da je to stvarno odvratno. Bakterije su, djeca se mogu razboljeti i ne samo djeca, nego i mi sami. To je stvarno neodgovorno od pojedinaca koje treba strogo pratiti i kazniti”, smatra Domagoj Stoklasa iz Zagreba.

Uz more, u Žrnovnici se otpadne vode puštaju, ni više ni manje nego na cestu.

“Na takav način ugrožene su i sigurnost i zdravlje ljudi, kao i onih pojedinaca koji to rade. Ovo je za osudu, ali moramo razumjeti i ljude koji nemaju ono osnovno, a to je kanalizacijska mreža u 21. stoljeću.”, ističe Branko Solje, predsjednik Mjesnog odbora Žrnovnica.

VIŠE U VIDEOPRILOGU: