(VIDEO, FOTO) ŠTRAJK SE NASTAVLJA Ulaz u Sabor gađali jajima: Radnicima Uljanika i 3. maja obećana plaća do kraja tjedna

Idi na originalni članak
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Na sastanku s premijerom dogovoreno je da bi radnici Uljanika i 3. maja trebali plaću dobiti do kraja tjedna

Oglas

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Radnici Uljanika iz Pule jutros su u 6 sati krenuli u Zagreba kako bi prosvjedovali na Markovom trgu zbog neisplate plaća za srpanj. U Rijeci su im se pridružili radnici brodogradilišta 3. maj. U Zagreb su došli s 18 autobusa i bilo ih je oko tisuću. Na sastanku s premijerom i ministrima rečeno je da Vlada poduzima korake u suradnji s komericijalnim bankama kako bi se osigurala sredstva za dvije plaće radnicima. Ne zna se, međutim, na koji način će to biti izvedeno.

Ključni događaji
13:12 Plaća do kraja tjedna
12:06 Počeli razgovori s premijerom
11:47 Radnici stigli na Markov trg
11:25 Prosvjednike u Zagrebu dočekao i Batman
10:53 Komadina: Premijer me uvjeravao da će sve biti riješeno
10:30 Radnici Uljanika opet na ulicama
10:10 Radnici 3. maja direktora nisu pustili u autobus za Zagreb:

13:25
Prosvjed završio, sindikalisti izviždani

Prosvjednici su nakon sastanka u Vladi i izjava izviždali sindikaliste uz povike “Mafija!” i “I vi ste krivi!”

Nakon toga obratio im se predsjednik SSSH Mladen Novosel koji im je rekao da su sindikalisti tu zbog njih, da je prosvjed zbog njih organiziran u jedan dan te da ne želi čuti nikakve političke poruke.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Također je rekao da se nada da će im plaća za srpanj biti isplaćena do kraja tjedna kada bi mogao biti prekinut i štrajk.

Dodao je kako bi Uprava brodogradilišta, ako ima i malo moralne odgovornosti, trebala otići prije nego se prosvjednici vrate u Rijeku i Pulu.

“Ako neće sami otići, otjerat ćemo ih”, poručio je Novosel.

Prosvjed je završio, štrajk se nastavlja.

13:12
Plaća do kraja tjedna

Završio je sastanak predstavnika sindikata u Vladi s premijerom i ministrima.

“Primio nas je premijer i tri ministra. Do kraja tjedna mogle bi biti osigurane dvije plaće… Intenzivno se pregovara s bankama”, kazao je Đino Šverko nakon sastanka i dodao da se razgovara s više banaka.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Radnicima bi tako trebale biti osigurane plaće za srpanj i kolovoz. Štrajk se, rekli su sindikalisti, neće prekinuti dok ne na račune ne sjedne bar plaća za srpanj.

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je da se traži rješenje i da se nada da će radnicima do kraja tjedna biti isplaćena bar jedna plaća. Traži se zakonsko rješenje s kojim će se složiti Europska komisija.

“Želimo brodogradnju, ali s drugačijom filozofijom”, rekao je Horvat potvrdivši da se razgovara s komercijalnim bankama. Na pitanje je li rješenje da se povuče dio kolaterala, odnosno depozita za prijašnje kredite za koje bi Vlada dala jamstvo, a onda ti depoziti iskoriste za isplatu plaća, Horvat je odgovorio: “To je u ovom trenutku jedna od mogućnosti”.

13:00
Radnici donijeli izmet

Prosvjednici su pred Banske dvore donijeli pelenu s izmetom. Podsjetimo, prošli je tjedan novinarka Iva Anzulović izmetom zalila ulaz u Vladu u znak prosvjeda zbog izgubljenog spora s Đurom Gavrilovićem.

12:25
Uprava Uljanika opovrgnula da dovodi zamjenske radnike

Uprava Uljanik Grupe opovrgnula je informaciju da se u pulski Uljanik, dok su radnici u općem štrajku dvovode zamjenski radnici za dovršetak izgradnje kruzera koji se gradi u Uljaniku za stranog brodovlasnika

12:06
Počeli razgovori s premijerom

Predstavnici radnika ušli su u Banske dvore na razgovor s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom gospodarstva Darkom Horvatom. Premijer se rukovao sa svakim od predstavnika radnika.

11:47
Radnici stigli na Markov trg

Oko tisuću nezadovoljnih radnika Uljanika i 3. maja stiglo je oko 11,30 sati na Markov trg, gdje počinje prosvjed pred Banskim dvorima, sa zahtjevima za ostavkom Uprave Uljanik grupe i isplatom srpanjskih plaća.

Radnici uzvikuju ‘Uprava, odlazi’, “Ne damo Uljanik”, a neki nose transparente s porukama ‘Ne želimo u Irsku’, ‘Uskoče uskoči’…

Radnicima na Markovu trgu obratili su se vođe Štrajkaškog odbora, a predstavnici prosvjednika krenuli su u Banske dvore gdje će ih primiti premijer Andrej Plenković i ministar gospodarstva Darko Horvat.
Vijesti.hr

Exit mobile version