LOŠI REZULTATI

Gotovo 6 tisuća učenika ima zaključenu bar jednu jedinicu; Koliko je korona utjecala na to?

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Prema prvim, još nepotpunim podacima Ministarstva obrazovanja, gotovo 6 tisuća učenika ima zaključenu barem jednu jedinicu i čeka ih dopunska nastava ili popravni ispit.

Nakon rekordnog broja odlikaša prošle godine i jako malo ponavljača, u drugoj pandemijskoj školskoj godini učenici su ipak puno više vremena proveli na nastavi uživo, a ravnatelji i nastavnici smatraju da se ocjene približavaju onima kakve su bile prije korone, pišu Vijesti.hr

U ovoj osnovnoj školi prošle godine nije bilo učenika koji su imali zaključenu jedinicu. Na dopunski rad ili na popravni ove godine će njih 12-ero. Manje je i odlikaša.

“Očito je korona na neki način išla učenicima na ruku, učitelji su imali razumijevanja, uzimali su u obzir situaciju i snižavali kriteriji. Godina prije korone je otprilike ista kao sada, a prošla u koroni je imala puno više odlično ocijenjenih učenika”, kaže pedagoginja u OŠ Milana Langa Bregana Željka Ceglec.

Prema prvim podacima Ministarstva obrazovanja i obrađenih tek 36 posto zaključnih ocjena više od polovine je odlikaša. Ovu školsku godinu 34 % učenika završilo je s vrlo dobrim, 10 % s dobrim, a njih manje od 1 posto s dovoljnim uspjehom. 5985-ero učenika ima zaključenu jedinicu iz barem jednog predmeta.

Ta brojka će se smanjiti nakon popravnih ispita

“Dio tih učenika će ići na dopunski nastavni rad ako savladaju gradivo proći će odmah, a ako ne idu na popravni ispit, zadnji rok je u kolovozu i tek tada ćemo imati konačne rezultate”, kaže  načelnica Sektora za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Zdenka Čukelj.

Lani su zbog pandemije srednjoškolci i učenici viših razreda osnovne škole s 4 zaključene jedinice imali pravo na dopunsku nastavu i popravni ispit. Ove godine sve je po starom i razred se automatski pada s tri zaključene jedinice.

“Nije se radilo isključivo o lijenim učenicima, zapravo je riječ bila o učenicima u riziku od pandemije. Za njih je pomoglo da u lipnju mogu biti na produžnoj nastavi u školi, a do jeseni su se sve ocjene trebale ispraviti za prelazak u viši razred. Tim učenicima je to sigurno pomoglo”, kaže bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Prošle godine je tako 1199-ero učenika palo razred, a godinu prije korone i nastave na daljinu, bilo ih je 2 i pol tisuće više. Odlikaša je lani bilo rekordnih 52,59 %, a prije 2 godine taj postotak je bio manji, 46,26 posto.

“Nekako nam je prošla školska godina, odnosno online nastava donijela visoki broj odličnih i malo negativnih. sad se približavamo normali, više smo bili uživo, većina učenika u većini škola je. Tako da su se i ocjene približile onima u 2019.”, kaže predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec.

Koju će ocjenu na kraju dobiti ova druga po redu pandemijska školska godina znat će se nakon popravnih rokova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari