GOTOVO JE BABLJE LJETO: Stiže pogoršanje – temperature će se spustiti za 15 stupnjeva!

Bablje ljeto u Hrvatskoj u punom je jeku. Iako se mnogi nadaju da će potrajati prognoze govore upravo suprotno. Sutra stiže pogoršanje

Rujan je bio prilično ugodan, klimatolozi će reći iznadprosječno topao. Takav je ostao i ovaj prvi dan listopada, međutim već sutra stiže pogoršanje, prvo uz blaži pad temperature, nekih 4 do 5 stupnjeva, a onda u ponedjeljak, utorak i srijedu temperatura će dalje padati pa će sveukupna razlika između danas i sredine tjedna biti gotovo 15 stupnjeva.

I na Jadranu će zahladnjeti, iako nešto manje nego na kopnu. Još dvije stvari treba tu posebno naglasiti, a to je da će idući tjedan biti i prilično vjetrovit, uz sjeverni vjetar i buru koji će onda pojačavati taj hladan osjećaj.

Drugo, jutarnja temperatura će biti niža, pa će se tako, recimo u četvrtak i petak, na kopnu spustiti ispod 5 stupnjeva. Na Jadranu će biti oko 10. Sve u svemu, pred nama su hladni dani pa pripremite kapute.

Sezonska prognoza kaže da će, unatoč ovom zahladnjenju, listopad u cjelini biti topliji od prosjeka. Osobito se signal topline vidi u njegovoj drugoj polovini.

Što se oborina tiče, njih će biti prosječno, možda malo više u Dalmaciji. Tu treba reći da je listopad na kopnu inače manje kišan nego rujan, dok je na Jadranu kišovitiji.

Već se počelo pojavljivati i pitanje snijega – tu je vjerojatnost da on padne u nizinama vrlo mala.

Evo i nekoliko povijesnih podataka i zanimljivosti. Pojava prvog snijega u listopada relativno je rijetka pojava. U nizinama se u prosjeku javlja svake četiri godine.

Najranija pojava snijega u Zagrebu dogodila se 6. listopada. To je bilo 1936. godine. Dakle, u rujnu snijega, otkad postoje mjerenja, nije bilo.

Prosječni datum prvog snijega u našim nizinama je u zadnjih 10 dana studenog, što se slaže s onom dobro znanom poslovicom “Sveta Kata, snijeg na vrata”. Utjehu snijegoljupcima mogu pružiti planine, tamo je naravno snijeg moguć znatno ranije. Možda se pokoja pahulja zavijori na Velebitu već i idući tjedan.

Nikola Vikić-Topić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari