GOTOVO JE BABLJE LJETO: Stiže pogoršanje – temperature će se spustiti za 15 stupnjeva!

Idi na originalni članak

Bablje ljeto u Hrvatskoj u punom je jeku. Iako se mnogi nadaju da će potrajati prognoze govore upravo suprotno. Sutra stiže pogoršanje

Oglas

Rujan je bio prilično ugodan, klimatolozi će reći iznadprosječno topao. Takav je ostao i ovaj prvi dan listopada, međutim već sutra stiže pogoršanje, prvo uz blaži pad temperature, nekih 4 do 5 stupnjeva, a onda u ponedjeljak, utorak i srijedu temperatura će dalje padati pa će sveukupna razlika između danas i sredine tjedna biti gotovo 15 stupnjeva.

I na Jadranu će zahladnjeti, iako nešto manje nego na kopnu. Još dvije stvari treba tu posebno naglasiti, a to je da će idući tjedan biti i prilično vjetrovit, uz sjeverni vjetar i buru koji će onda pojačavati taj hladan osjećaj.

Drugo, jutarnja temperatura će biti niža, pa će se tako, recimo u četvrtak i petak, na kopnu spustiti ispod 5 stupnjeva. Na Jadranu će biti oko 10. Sve u svemu, pred nama su hladni dani pa pripremite kapute.

Sezonska prognoza kaže da će, unatoč ovom zahladnjenju, listopad u cjelini biti topliji od prosjeka. Osobito se signal topline vidi u njegovoj drugoj polovini.

Što se oborina tiče, njih će biti prosječno, možda malo više u Dalmaciji. Tu treba reći da je listopad na kopnu inače manje kišan nego rujan, dok je na Jadranu kišovitiji.

Već se počelo pojavljivati i pitanje snijega – tu je vjerojatnost da on padne u nizinama vrlo mala.

Evo i nekoliko povijesnih podataka i zanimljivosti. Pojava prvog snijega u listopada relativno je rijetka pojava. U nizinama se u prosjeku javlja svake četiri godine.

Najranija pojava snijega u Zagrebu dogodila se 6. listopada. To je bilo 1936. godine. Dakle, u rujnu snijega, otkad postoje mjerenja, nije bilo.

Prosječni datum prvog snijega u našim nizinama je u zadnjih 10 dana studenog, što se slaže s onom dobro znanom poslovicom “Sveta Kata, snijeg na vrata”. Utjehu snijegoljupcima mogu pružiti planine, tamo je naravno snijeg moguć znatno ranije. Možda se pokoja pahulja zavijori na Velebitu već i idući tjedan.

Nikola Vikić-Topić

Exit mobile version