Granična policija ni za blagdane ne miruje: ‘Migranti su domišljati, spremamo pojačanje’

Iznimke nije bilo ni na Božić

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Hrvatska policija štiti najdulju vanjsku granicu Europske unije, pa policajci dnevno prohodaju kilometre. Iznimke nije bilo ni na Božić.

Ekipe granične policije s pojačanjima iz svih dijelova Hrvatske i danas su patrolirale uz granicu s Bosnom i Hercegovinom.

Migrantske grupe nisu uspjele u svom naumu. Hrvatska policija uhvatila ih je u ilegalnom prelasku granice iz Bosne i Hercegovine. Ovako to izgleda uz pomoć tehnologije, ali nadzor i čuvanje granice je puno više od toga.

Hrvatski policajci u jednoj smjeni prehodaju i do 12 kilometara. Težak teren nimalo im ne olakšava posao.

“Najzahtjevnije? Možda vremenski uvjeti jer je nezahvalno što smo na otvorenom stalno”, kazao nam je policajac Šime Mezgec.

“Gledajte, kada je to smrznuto, kada je tu snijeg… Pokušate naći neki put koji je divljač prije vas napravila. Ali morate biti izuzetno oprezni da ne ostavljate tragove. Zato što drugi kolege koji dođu u smjenu nakon vas vide tragove pa misle da su osobe prošle”, priča policajac Andrej Filipčić.

Dio terena obilazi se automobilima. Oni koji se prikradu, granicu pokušavaju prijeći na svakakve načine.

“Prilikom tih pokušaja koriste raznorazna sredstva. Užad, špage, razne čamce na napuhavanje. Kupuju vreće za smeće koje stavljaju na noge. Lijepe selotejpom da ne bi se smočili. Uglavnom dosta su domišljati”, pojasnio nam je Marko Tominac, vođa grupe za zaštitu državne granice.

U toj domišljatosti često im pomažu i krijumčari. Ove ih je godine uhićeno oko 500, i da je tijekom godine svaki od njih prokrijumčario samo 10 migranata i pri tome po osobi naplatio minimalno 1000 eura dolazimo do cifre od 5 milijuna eura prometa, što je skromna procjena jer plaća se puno više.

“Cijena krijumčarenja migranata po osobi kad mogu tako reć od početka godine je drastično porasla što samo govori o učinkovitosti rada hrvatske policije”, izjavio je Damir Butina, načelnik PGP Cetingrad.

Optužbe migranata o brutalnosti i premlaćivanju kategorički odbacuju!

“Mnogo puta smo već naveli da se ovdje radi o granici koja se na njihovom putu prvi puta čuva na način i nadzire na način na koji se državna granica treba nadzirati”, dodaje Damir Butina.

U zimskim mjesecima priljev migranata je nešto niži, s toplijim danima iduće godine on bi se ponovno trebao povećati. Zato se spremaju pojačanja za iduću godinu.

“Osim jačanja granične policije to je svakako i još jači diplomatski angažman. S obzirom da je ovo pitanje koje nadilazi Hrvatsku kao jednu državu članicu”, rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Ministar Božinović posjetit će i Tursku gdje se nalaze i najveći kampovi. Što skoriji ulazak u Šengen također je prioritet.

“Hrvatska u Schengenu danas je još veći europski interes. Nadamo se da bi to moglo biti barem u trenutku kada Hrvatska bude predsjedala Vijećem Erurope da ćemo biti članicom Schengena”, nadodaje Božinović.

Bila članica Schengena ili ne, hrvatska će policija na jednak način i dalje morati štititi najdulju vanjsku granicu Europske unije.
Goran Latković

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari